25.9.2020. 14:12
0
Pilav: Očekuje se aktivnost sezonske gripe, nema popuštanja mjera
Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazala je na današnjoj press konferenciji da je od 30.01. do 24. 09. u KS registrovano 4.518 oboljelih, izliječenih 4.208.

"Trenutno aktivnih slučajeva je 229, ukupno smrtnih slučajeva 81. Broj novozaraženih u sedam dana je 122, a reprodukcijski broj je 0,69 što znači da jedan novozaraženi ne zarazi nijednu osobu. Najveći broj zaraženih je u dobnoj skupini od 36 do 50 godina, a onda od 19 do 35 godina", kazala je Pilav. 

Istakla je kako se nalazimo u periodu smjene godišnjih doba kada se očekuje aktivnost sezonske gripe.

„Ovi rezutati nikako ne smiju biti razlog opuštanja, virus je tu. Radimo kontinuirano da na pravi način provodimo javno zdravstvene mjere. Najveći broj oboljelih je u porodičnim klasterima. U većini slučajeva prvooboljeli u porodici se zarazi na poslu u kancelariji. Zaraženi kažu da ne drže distancu ne koriste masku", pojasnila je. 

Pilav je pozvala građane da putovanja u ugrožene zemlje smanje na najmanju moguću mjeru. 

"Ta putovanja neka budu u nužnim situacijama da bi u narednom periodu održavali dosta dobru epidemiološku situaciju. U ovom periodu sigurno neće doći do relaksacije javno-zdravstvenih mjera", dodala je Pilav.    


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.