25.9.2020. 15:12
0
Sindikati tvrde jedno, Zalihić drugo: Hitna pomoć ima dovoljno zaštitne opreme
Predsjednici tri sindikata unutar JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS uputili su početkom ovog mjeseca dopis direktoru Ademu Zalihiću u kojem su zatražili odgađanje obaveznog redovnog treninga zbog pandemije koronavirusa.

„I uz poštivanje svih epidemioloških mjesra smatramo da je ovo dodatno izlaganje mogućem širenju zaraze virusom Covid 19. Imajte u vidu i da smo nedavno imali smrtni ishod kolege koji se zarazio obavljajući redovnu dužnost i da se uposlenici još uvijek nisu oporavili od tog nemilog događaja“. 

Direktor Zalihić odgovorio je na ovaj dopis navodeći da je trening (internistički slučaj) trebao biti održan još u martu ali da je zbog Covid 19 pomjeren i da su obavezni provesti ga jer do kraja godine moraju obaviti još jedan trenng (trauma slučaj). Osvrnuvši se na smrt kolege kojeg spominju čelnici sindikata u svom dopisu (Džebrail Šišić), direktor Zalihić je kazao da postoji mogućnost da se zarazio obavljajući svoju dužnost ali da se ne može sa sigurnošću tvrditi. 

Nezadovoljni uposlenici obratili su Novinskoj agenciji Patria tvrdeći da su medicinski radnici slabo opremljeni i bez adekvatne zaštitne opreme te da tako moraju ići u kućne posjete. 

Direktor Zalihić je u razgovoru za Novinsku agenciju Patria iznio svoje viđenje cijele situacije. On je potvrdio da se održava prvi obavezni trening uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 

„Cijeneći svu epidemiološku situaciju koja se hvala Bogu poboljšala odlučio sam da krenemo s tim uz poštivanje mjera koje mi i propisujemo (Zalihić je član Kriznog štaba op.a.). To je puno teže palo ovima koji to trebaju da organiziraju nego samim uposlenicima. Mi smo se potpuno organizirali, taj centar je dezinfikovan, svi uposlenici nose maske, to je organizirano po grupama u ekipi je tri člana. Moramo živjeti sa koronom“, kazao je Zalihić. 

On je kazao da u Hitnoj pomoći imaju potpunu evidenciju oboljelih i onih koji su bili u izolaciji i da je te podatke prezentirao i na Kriznom štabu KS što će biti zatraženo i od drugih zdravstvenih ustanova. 

„Imali smo 32 čovjeka u izolaciji, 18 je bilo pozitivno na Covid, tri hospitalizirana i jedan smrtni slučaj nažalost“, kazao je Zalihić. 

Na pitanje da li je bio ijedan slučaj zaraze uposlenika nakon neke od intervencija Zalihić je kazao da nemaju takve slučajeve. 

„Ne kažem da se rahmetli Šišić nije zarazio u Hitnoj pomoći ali nemam apsolutno dokaz ni da jeste. Nema potrebe da sijemo neku nesigurnost jer to nepovoljno utiče na ljude“, kazao je. 

Zalihić je pojasnio da je Hitna pomoć prva dobila preporuke kako se treba zaštititi osoblje i vozila, pa su ih oni preveli i izradili za sve hitne pomoći u BiH. Ističe da imaju dovoljno zaštitne opreme i tačno utvrđene protokole postupanja u različitim slučajevima.

„Kada se ide po pacijenta koji je Covid pozitivan mora se obući zdravstveni radnik u potpunosti onaj skafander i svu opremu i te opreme ima dovoljno, kad idemo na sumnjivog pacijenta oprema je mantil, kapa, vizir, rukavice i maska. Kada idete na bilo kojeg  pacijenta a nemate ni minimum sumnje da je Covid pacijent mora se imati maska i rukavice. Svaki uposlenik je dobio svoj lični vizir“, kazao je Zalihić. 

On je dodao da bi najbolje bilo posjetiti Zavod za hitnu medicinsku pomoć i na licu mjesta među uposlenicima se uvjeriti kakvi su uslovi. 


(PAtria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.