29.9.2020. 9:05
0
Konferencija o sukobu interesa i zakonskoj regulativi danas u Sarajevu
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) u saradnji s Fondacijom Centar za javno pravo (FCJP) organizuje konferenciju pod nazivom „Sprečavanje sukoba interesa u BiH: zakonska regulativa“ koja će biti održana u utorak, 29. septembra u Sarajevu.

Cilj konferencije je da posluži kao platforma za daljnju diskusiju s ciljem iznalaženja najoptimalnijeg rješenja za zakonsko regulisanje oblasti sukoba interesa u BiH.

Aktuelni zakonski okvir koji regulira pitanje sukoba interesa na državnom nivou je nezadovoljavajući i ne predviđa efikasne mehanizme zaštite, dok se na nivou Federacije BiH uopće ne provodi od 2013. godine, saopćeno je iz TIBiH.

Kako se nadalje navodi, neadekvatno regulisanje ove oblasti prepoznato je i u Mišljenju Evropske unije za članstvo BiH, gdje reforma oblasti sukoba interesa predstavlja jedan od 14 prioriteta naglašenih u Mišljenju.

TI BiH je u proteklom periodu predlagao rješenja u ovoj oblasti u skladu s najboljim međunarodnim standardima i praksama, a neka od njih se nalaze u zakonodavnoj proceduri.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i medija.


(FENA)

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.