30.9.2020. 15:08
2
Konaković poručio Izetbegoviću: Prodali ste domovinu za OSA-u, KCUS, drugarska imenovanja
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde reagirao je na odlazak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Zagreb na poziv Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske gdje ga je primio zajedno sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Nekoliko dana ranije Plenković je razgovarao sa Miloradom Dodikom, a Izetbegović je poručio da neće ići kod Plenkovića te je kritikovao susret s Dodikom.

Konaković je u oštroj reakciji Izetbegoviću porčio da je svojom posjetom napravio "tužni cirkus, a ne balans". 

"Pristanak da vas Plenkovic postrojava kao predstavnike naroda je poniženje za nas. Mogli ste i morali ste održati lekciju iz poštivanja institucija naše zemlje, lekciju iz uređenja naše zemlje, sekularne, građanske, naravno sa svim pravima naroda koji u njoj žive, posebno vjerskim. Onako kako javno govorite, pogotovo u kampanjama. U tom vas je tužnom cirkusu Plenkovic primio u nekom sobičku bez državne zastave, baš kako takvom sastanku dolikuje. Kakav ste balans napravili govore izjave Plenkovića i Čovića. Nakon izjava Dodika i Čovića da žele isključivo etničko uređenje zemlje, vi ste se apsolutno složili sa njima. A to je upravo prilika da Bošnjaci vrisnu ono što je krucijalno za opstanak i razvoj naše domovine. Da vrisnu da mi želimo sekularnu, građansku BiH, uređenu tako da možemo u džamije, mektebe, da imamo vjeronauku, da nam niko ne ugrožava prava. Da takva prava garantujemo i pripadnicima drugih vjera, a naravno sva prava i ljudima koji nisu vjernici. Posebnu odgovornost u tim procesima imamo mi, Bošnjaci", napisao je Konaković.

Zato je tužno, a i cirkus je, da ste nas još jednom ponizili pred cijelim svijetom, poručio je predsjednik NIP-a, dodavši da kad su nas agresori napali '92. upravo su ovo željeli.

"Etničku podjelu i prava naroda samo na komadima teritorije koju taj narod kontroliše. Mi smo svoju domovinu od toga branili. I odbranili. Branili njenu sekularnost, multietničnost, teritorijalni integritet. Vi to po sobicama i kafanama prodajete za sitne šićare, ose, kcusove, drugarska imenovanja, parkiranja na trotoar i druge sitne benefite. Ili sve ovo svjesno radite? Ne pristajemo na to", zaključio je Konaković. 


(PAtria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.