30.9.2020. 17:11
0
Milorad Dodik: Dobar dan za BiH i regiju, u Brisel se vraćamo 9. oktobra!
Bh. javnosti se iz Brisela obratio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanaka s evropskim zvaničnicima, koje je okarakterisao dobrim.

"Mislim da smo mogli da čujemo da je bilo određenog napretka vezano za nekoliko pitanja u BiH koja su riješena, i da bi trebalo da učinimo još neke napore kako bismo mogli da iduće godine zajedno radimo sa evropskim komesarom i zemljama članicama EU da dođemo do statusa kandidata, što bi bila jedna nova dinamika za BiH. Ja to podržavam i mislim da je to dobro", kaže Dodik.

S druge strane, kako je rekao, paket ekonomske pomoći koji se usaglašava i koji će biti usvojen u sljedeći utorak, obuhvata veoma važne sektore i oblasti.

"Taj paket treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu izgradnje autoputeva, željeznica, plinovoda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove zemalja Zapadnog Balkana. U tom pogledu, bit će utvrđeno 18 projekata za cijeli Balkan", rekao je Dodik.

EU ulazi u jedan novi pakt o migrantima, nastavlja Dodik,  koji podrazumijeva da se oni zadrže na svim granicama i „da se izbace svi oni koji ne treba da budu tu“.

"Očigledno da je to jedini način kojim možemo poslati jasnu poruku da ne želimo da trpimo ulazak migranata na način kako smo to gledali u prošlosti. U tom pogledu, mislim da će usaglašena politika EU istim principima biti primjenjivana i na Zapadnom Balkanu", poruka je Dodika.

O temi "mini Šengena“, Dodik kaže da je to priprema regiona za ono što podrazumijeva implementaciju vrijednosti šengena iz EU na tom prostoru.

"EU je jasno rekla da će podržati implementaciju tih vrijednosti u okviru zemalja Zapadnog Balkana, i da će na samitu 10. novembra taj „mini Šengen“ biti jedna od glavnih tema i da je veoma važno za BiH da bude unutra, i da se naprosto ne ostane na kraju svog tog procesa", pojasnio je Dodik.

Ponovio je da je današnja posjeta Briselu uspješna, te naveo da će se članovi Predsjedništva u taj grad vratiti 9. oktobra, gdje će održati još neke razgovore.

"Mislim da imamo jednu dinamiku. Naravno, svi naši sagovornici znaju da je BiH složena po svojoj strukturi i političkom sistemu. Posebno se pozdravlja činjenica da se održavaju izbori u Mostaru, ali isto tako su svjesni da postoje problemi koje treba rješavati, koji su inicirani tim sporazumom o Mostaru, vezano za Izborni zakon", rekao je Dodik na kraju obraćanja.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.