8.10.2020. 19:12
0
"Rođena sam i živim u Banjaluci, kažu da glasam u Srbiji - to je nepojmljivo"
I danas brojne prijave eventualnih nepravilnosti u Centralnom biračkom spisku i apeli prema Izbornoj komisiji. Kako stvari stoje - najavljuju predstavnici pojedinih stranaka, ali i inicijativa, koje će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima - spremaju se na do sada najozbiljnije izborne krađe. U priču se aktivno uključuje međunarodna zajednica. Već naredne sedmice bi trebali održati sastanak s predstavnicima pravosuđa. Iz Ambasade SAD-a uz to što pružaju podršku Centralnoj izbornoj komisiji, pozivaju građane da provjere svoje podatke.

Hitna konferencija PDP-a. Članovi ove stranke tvrde da su otkrili malverzacije u prijavama za glasanje iz inostranstva. Ista osoba, na dvije različite adrese prebivališta.

"Rođena sam u Banjaluci, živim u Banjaluci, u ulici Palih boraca, za mene je nepojmljivo da ja glasam u inostranstvu. Kandidat sam i za mene je nepojmljivo ovo što se kod nas dešava, u našoj državi, nisam nikakvu vezu imala u Srbiji da ja glasam u Bajinoj Bašti", tvrdi Tanja Palačković, PDP.

"Neko je hiljadama i hiljadama ljudi ukrao podatke iz lične karte, prijavio ih lažno, falsifikovao potpis i prikazao se kao da je neko drugi", dodaje Igor Crnadak, PDP.

Apeli prema Centralnoj izbornoj komisiji i iz inicijative Moja adresa: Srebrenica. Naglo je porastao broj glasača putem pošte iz Srbije. Sa 60 u 2012. na čak 900 uoči ovih izbora.

"Upoznali smo ljude srpske nacionalnosti koji fizički borave u Srebrenici ali je neko zarad sigurnosti njihovog glasa, da li pod nekim sumnjivim okolnostima kupovine, ili prevare putem kopiranja njihovih ličnih podataka ustvari te ljude srpske nacionalnosti prijavio da glasaju putem pošte iz Srbije", ističe Ćamil Duraković, Inicijativa Moja adresa: Srebrenica.

Centralna izborna komisija je dobila preko 3.500 prijava građana koji glasaju u inostranstvu o različitim neregularnostima. Brojne su reakcije međunarodnih institucija.

"Pozivamo vlasti da bez odlaganja istraže svaki navod o mogućim prevarama. Vlasti BiH, i Centralna izborna komisija BiH i Tužilaštvo BiH, moraju adekvatno odgovoriti na sve prijavljene nepravilnosti i o tome na adekvatan način informirati javnost", poručuju iz OSCE-a.

"Pozivamo i CIK BiH da, u saradnji sa tijelima za provođenje zakona i tužiteljima, odlučno istraži i preduzme radnje u slučajevima dokumentiranih prevara. Svi imaju ulogu u očuvanju integriteta izbora", dodaje Ambasada SAD-a.

Nepravilnosti i na domaćem terenu. U istraživanju Koalicije Pod lupom tokom tri sedmice septembra zabilježena su 283 sumnjiva slučaja. Kršenje Izbornog zakona u najvećem broju slučajeva je zbog preuranjene kampanje. Sljedeća je zloupotreba javnih resursa i funkcija. Pritisci na medije, zloupotrebe ličnih podataka. Članovi Predsjedništva BiH sutra su u Briselu, sa predsjednikom Evropskog vijeća, Charlesom Michelom. Evropska unija će posebno obratiti pažnju na predstojeći izborni proces.

"Pozivam i Centralnu izbornu komisiju i sve institucije koje se bave time da reagiraju na svaku prijavu bilo koje i bilo kakve neregularnosti i neka primjenjuju Zakon, drugog puta nema", smatra Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Ja očekujem da će oni tu nešto učiniti mnogo bolje i mnogo više nego što je to činio prošli saziv Centralne izborne komisije. Ali tu onda opet dolazimo do pravosuđa? Naravno, dolazimo do pravosuđa, ali nije ni CIK ta koja nema instrumente ako ništa u prvostepenom postupku naravno žalbeni postupak uvijek završava u pravosudnim institucijama i upravu ste opet dolazimo do pravosuđa i onoga gdje pravosuđe ne štima", kaže Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Naredne sedmice trebao bi biti održan i sastanak međunarodnih zvaničnika s predstavnicima pravosuđa kako bi se pronašao način da se prijave što brže i adekvatnije obrade, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.