10.10.2020. 20:00
1
Pročitajte mišljenje političkog analitičara: "Trojanski konji" koji su ubačeni u "šestorku"
Politički analitičar i psiholog Ibrahim Prohić gostujući u Novom danu na N1 je, između ostalog, govorio i o aktuelnim dešavanjima u Kantonu Sarajevo, odnosno najava smjene aktuelne vlasti.

"Smjena Vlade koju je predvodio Forto bila vrlo sumnjiva, ako ne sa aspekta procedura, onda sa aspekta motiva svakako jeste. Tu se desio svojevrsi falsifikat izborne volje građana. Nisu građani Kantona Sarajevo glasali, između ostalog, za DF i SBB da bi oni koalirali sa SDA. To se kasnije desilo kada je rušena vlada Forte. To su bila dva politička trojanska konja koja su ubačena u šestorku i koji su onda aktivirani kada je trebalo tu vlast srušiti, odnosno kad svi drugi instrumenti nisu dali rezultata", kazao je Prohić u razgovoru sa Ivanom Crnogorac.

Kako je naveo, bivša vlada koju je predvodio Edin Forto "je srušena iz posebno suspektnih motiva".

"Jedan od tih motiva je finansijski kapital i ukupni prirodni resuri koje KS ima. Šestorka je pokazala da je u BiH moguća vlast bez SDA, odnosno bez etničkih stranaka, i da je moguć potpuno drugačiji model vlasti koji se neće bazirati na matematičkoj koaliciji. Ta vlast je imala nevjerovatan simbolički kapital. Ona je pokazala da je moguće stvoriti model vlasti koji počiva na jasno definiranim principima, reformama koje se žele provesti i mjerama koje će biti u funkciji realizacije cilja", naveo je sagovornik.

Kako je poručio, okoliko se desi scenarij koji se sada najavljuje, Prohić misli da bi to bilo ponovno otvaranje nade koja je bila probuđena prije dvije godine kada je konstiturirana vlast u KS.


(Lejla Trle) 

KSVlada
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.