13.10.2020. 9:00
0
Novalić i ministri sa Čuvarima rijeka: Zaustaviti izgradnju MHE
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, te predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održat će u sjedištu Vlade FBiH sastanak s predstavnicima Udruženja za spašavanje rijeka.

Sastanak i izjave za medije bit će održane uz maksimalno poštivanje naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

"Čuvari rijeka u BiH pozdravljaju zaokret u službenom opredjeljenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u pogledu malih hidroelektrana (MHE). Sam premijer Fadil Novalić odlučno je negirao bilo kakvu korist od ovih pogona, osim za njihove vlasnike, te jasno potvrdio dugogodišnji stav Čuvara rijeka da je BiH i bez MHE energetski neovisna, a da MHE nisu obnovljiva energija jer ne čuvaju okoliš – naprotiv, itekako ga uništavaju“, piše u saopćenju Čuvara rijeka.

Čuvare rijeka čine: Ekološka udruženja i članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH: Eko forum Zenica, Udruženje "Aarhus centar u BiH", Eko Gotuša, Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, UG Planina Teslić, Udruženje "Za Doljanku", Centar za životnu sredinu, UG Eko Element Bugojno, Eko Bistro Kruščica, UG "Neretvica - Pusti me da tečem, UG “Bjelava”, EU Majski Cvijet Buna, "Centar Bolkay", Eko akcija i Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.