14.10.2020. 12:02
0
Arnaut: Po kojem zakonu kažnjavaju bh. građane s ličnom i kako putuju izabrani zvaničnici?
Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut uputio je pitanje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, a u vezi informacija da se ljudima koji prelaze državnu granicu s ličnom kartom BiH izdaju kazne.

„Pojavile su se informacije da se državljanima BiH koji prelaze granicu BiH sa ličnom kartom BiH izdaju prekršajne prijave ukoliko ne posjeduju i važeći bh. pasoš.  Na kojem članu zakona se zasniva takvo postupanje Granične policije BiH kada Član 25. Zakona jasno kaže da se kažnjava novčanom kaznom od 100 KM do 400 KM „državljanin BiH koji prijeđe državnu granicu Bosne i Hercegovine s putnim ispravama koje nisu uređene ovim Zakonom ili s osobnom iskaznicom koja nije osobna iskaznica državljanina BiH."

Po kojem zakonu kažnjavate državljane BiH sa važećom ličnom kartom BiH“, upitao je Arnaut.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić odgovorio je da je 10. septembra donijelo odluku o ulasku stranaca u BiH.

 „Tim je navedeno da se ranija odluka stavlja van snage u kojoj je bilo propisano da državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u BiH sa osobnom kartom. Ovom odlukom koja se počela  primjenjivati od 12. septembra GP primjenjuje važeće zakonske propise i svi dvojni državljani su dužni posjedovati i bh. pasoš pri prelasku granice. Jedino s ličnom mogu prijeći iz Srbije i Crne Gore. U drugim slučajevima ukoliko predočavate strani pasoš morate imati negativan test na koronavirus“, kazao je Cikotić. 

Arnaut je kazao da ministar nije odgovorio na njegovo pitanje, te da traži pismeni odgovor.

„Moje pitanje je bilo po kojem zakonskom osnovu se kažnjavaju bh. građani. Odgovor nismo dobili. Vi se pozivate na odluku Vijeća ministara, ali odluka ne može biti iznad zakona“, kazao je Arnaut.

Zastupnik je tražio od ministra da u pomogne da dobije odgovor na pitanje koje je postavio direktoru Granične policije još prije više od godinu dana kada je tražio informacije s kojim ispravama su prelazili izabrani zvaničnici, tačnije dali su prelazili s putnim ispravama drugih država.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.