14.10.2020. 15:55
0
Parlament BiH: Poslanička rasprava o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović (SDPBiH), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA).

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona.

U plenarnoj fazi amandmane su dostavili poslanici Alma Čolo, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Saša Magazinović.

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa čiji članovi ne bi bili poslanici i delegati iz PSBiH, kao što je to sada slučaj.

Jedan od predlagača zakona, poslanik Damir Arnaut je tokom diskusije o predloženom zakonu kazao da je usvajanje novog zakona o sprečavanju sukoba interesa jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, te „da bez ispunajvanja ovog konkretno prioriteta BiH neće dobiti kandidatski status za članstvo u EU“.

Arnaut je podsjetio da je na sjednici Ustavnopravne komisije usvojeno više od 20 amandmana na predloženi zakon.

- SNSD je ponudio otprilike 40, a HDZBiH oko 20 amandmana, dakle od nekih 60 amandmana usvojeno je nekih 20, dakle jedna trećina. Ono što je bitno istaći je da smo mi kao predlagači prihvatili čak 15 amandmana koje su ponudili SNSD i HDZBiH, za koje smo utvrdili da ne narušavaju suštinu zakona - naveo je Arnaut.

Međutim, dodao je da je usvojeno šest amandmana - tri SNSD-a i tri HDZ-a, „koja ne samo da narušavaju suštinu ovog zakona, već čak spuštaju standard borbe protiv sukoba interesa i ispod zakonskih rješenja koja su nam trenutno na snazi“.

- Poslanici Jasmin Emrić, Saša Magazinović i ja smo, u skladu sa Poslovnikom, jučer predali amandmane kojima se osporava šest amandmana koje je Komisija usvojila. Namamo problem sa ovih 15 amandmana, koje smo i sami podržali, ali ovih šest idu ispod standarda koji je trenutno na snazi, koji je katastrofalan jer, između stalog,  nemamo nezavisnu komisiju za odlučivanje o sukobu interesa. Međutim, ovi amandmani čak idu ispod tog već katastrofalnog standarda - smatra Arnaut.

Istaknuo je da „zakon ne treba biti ni usvojen ako ovih šest amandmana ostane, jer onda ćemo otići ispod onoga što sada imamo“.

- A onda, ne samo da nećemo dobiti kandidatski status, vjerovatno ćemo tada još dobiti neke sankcije od Evropske komisije - kazao je Arnaut.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać je, osvrnuvši se na diskusiju poslanika Arnauta, kazala da „nije naš uslov usvajanje ovog i ovakvog zakona, nego usvajanje dobre legislative koja će riješiti pitanje sukoba intersa“.

- Tvrdim da bi nas usvajanje ovog i ovakvog zakona dovelo do blokade njegove primjene u praksi - navela je ona.

Također je kazala da je SNSD podnio 20, a ne 40 amandmana.  

- Mi imamo jasno izražen stav, želju i nastojanje da usvajamo kvalitetne zakone koji će biti primjenjivi u praksi - navela je Bursać.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da je jedan broj poslanika predlagao da se održi tematska sjednica o ovom zakonu i da dođemo do teksta zakona koji bi bio prihvatljiv.

- Govorili smo da hoćemo dobar zakon. Zapravo, ovo je sustavan zakon i mi smo govorili da to treba neko napraviti ko će sve elemente uzeti u obzir i predložiti nam zakon koji je provodiv - naveo je Lovrinović.

Dodao je da su usvojeni neki amandmani koje su predložili poslanici HDZ-a, ali da je uvjeren da amandmanima ne mogu popraviti ovaj tekst.    

- Ako hoćemo sustavan zakon doista, trebamo si uzeti vremena i napraviti zakon. Ovo po meni nije rješenje, bez obzira na amandmane koji su prihvaćeni. Tu će puno nedoumica i dalje biti - smatra Lovrinović.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) je kazala da se poslanik Damir Arnaut trudi cijelo vrijeme u javnosti kazati „kako Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije radilo ili pak nije održavalo sjednice zbog predmetnog slučaja protiv Dragana Čovića“.

- To nije instina, to nije točno. Naše povjerenstvo je prestalo s radom onog momenta kada nismo imali uvjete za donošenje odluka, jer Poslovnik Povjerenstva za sprečavanje sukoba intersa definira da za odluke moraju biti najmanje dva glasa iz svakog konstitutivnog naroda. Radi podsjećanja, sve odluke na tom povjerenstvu su donesene jednoglasno - navela je Krišto.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA), koji je jedan od predlagača zakona, je kazao da nakon ove amandmanske faze „mi nemamo dobar model i dobro rješenje za provođenje zakona o sprečavanju sukoba intersa u institucijama BiH“.

On se osvrnuo i na neke od amandmana koje je usvojila Ustavnopravna komisija, a koji narušavaju suštinu predloženog zakona.

Jedan od njih, kako je naveo, određuje sada da će se sredstva za rad komisije za odlučivanje o sukob u interesa osigurati u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

- Budžet Agencije izvršava direktor Agencije. Prema tome, teško je biti neovisan ako neko drugi izvršava budžet te instuticije, organa ili tijela. Što znači da će predsjednik komisije morati da bude u dobrim odnosima sa direktorom Agencije da bi mogao ostvarivati svoju punu funkciju. Jer, usaglašavati sa direktorom agencije oko svih aktivnosti, bit će obaveza  predsjednika komisije i samim tim je narušena neovisnost, efikasnost i funkcionalnost rada komisije - smatra Emrić.

Dodao je da u njihovom tekstu zakona nije bilo tako određeno, jer su predlagači zakona predvidjeli stalno nezavisno tijelo koje uspostavlja Parlamentarna skupština BiH sa sjedištem u PSBiH.

- Ovim amandmanom, sjedište je u Agenciji, budžet je u Agenciji, a predsjednik je negdje van svega toga - kazao je Emrić navodeći samo neke od zamjerki na usvojene amandmane.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković-Bursać je kazala da su poslanici SNSD potpuno svjesni potrebe i legitimiteta ove ideje „da nam je potrebno bolje uređenje ove oblasti sukoba interesa, ali tvrdim da ovaj prijedlog zakona ne bi zadovoljio u praksi oni čemu svi težimo“.

- Ključni nedostatak, po našem mišljenju, ovog prijedloga zakona je taj što on ne prati raspodjelu nadležnosti između različitih nivoa vlasti u BiH i određenim rješenjima je težio da reguliše situacije izvan svog osnovnog zadatka i domašaja - navela je Novaković-Bursać.

Poslanička rasprava o predloženom zakonu je okončana, a nakon pauze poslanici će nastaviti rad po ostalim tačkama dnevnog reda.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.