19.10.2020. 12:18
0
Projekat "Nevidljivi": Usavršavanje novinara profesionalaca u radu prilikom izvještavanja o osobama sa invaliditetom
Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine – SUMERO i produkcijska kuća Source d.o.o. su pokrenuli projekat pod nazivom „neVIDLJIVI“ koji će se realizirati u narednih dvanaest mjeseci. Cilj projekta je poboljšavanje dosega medija do osoba sa invaliditetom i povećana zastupljenost njihovog javnog i medijskog predstavljanja. Projekat je finansiran od strane USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i OM.

Savez SUMERO je ovaj projekat pokrenuo kao logičan slijed nastojanja u pružanju podrške osobama sa invaliditetom. Svjesni smo da je izuzetno važno probleme rješavati sistemski, a kako bi se to postiglo neophodna je podrška cijelog društva. Kroz naše programe osnažujemo osobe sa invaliditetom za samozastupanje, odnosno osnažujemo ih i educiramo da znaju koja prava imaju i da govore u svoje ime.

Kako bi se povećao ujtecaj i napori koje Sumero poduzima, neophodna je podrška svih institucija, medija i građana. Mediji imaju izuzetno važnu ulogu kada govorimo o pravima osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući medijima javnost biva informirana kroz davanje kvalitetnih informacija, mediji oblikuju i postavljaju dati problem u vidljive okvire kako ih javnost može razumjeti, no posebno važan zadatak i mogućnost koju mediji imaju je uspostavljanje prioriteta u tretmanu društvenih tema te stavljanje istih na mjesta gdje se oni trebaju riješiti; stavljanje problema i tema pred javnost, ali i onih koji ih moraju rješavati bez odgađanja.

Ovaj projekat će raditi na tome da osigura poboljšan doseg medija do osoba sa invaliditetom i poveća zastupljenost njihovog javnog i medijskog predstavljanja u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. 

Kroz projekat je planiran aktivni angažman 15 novinara koji će pohađati edukacije koje će pokriti oblasti koje su važne za bolje razumijevanje problema osoba sa invaliditetom, te koji e nakon toga uz mentorsku podršku pristupiti izradi novinarskih priča za koje će imati pokrivene troškove.

Edukacija koju će proći novinari pokriva slijedeće teme:

korištenje adekvatne i sveobuhvatne terminologije pri izvještavanju o osobama sa invaliditetom;

razumjevanje i korištenje sredstava za postizanje jednakih mogućnosti i uklanjanje diskriminacije osoba sa invaliditetom;

poštovanje integriteta osoba s invaliditetom (OSI) kao preduslov za ostvarivanje prava i položaja u društvu;

dobri primjeri iz prakse izvještavanja o osobama sa invaliditetom u medijskom prostoru;

osnaživanje odnosa medija i udruženja osoba sa invaliditetom Etičko izvještanje, kodeks za štampu i elektronske medije a vezano za izvještavanje o osobama sa invaliditetom. 

Kroz aktivnosti će se dodatno unaprijediti kapaciteti bh. novinara za primjenu profesionalnih standarda u izvještavanju o osobama sa invaliditetom, ali i raditi na podizanju svijesti javnosti o temama važnim za osobe sa invaliditetom kroz aktivnosti kampanje neVIDLJIVI. 

Pozivamo novinare i novinarke zainteresovane za unaprijeđenje kapaciteta za profesionalno i informirano izvještavanje o osobama sa invaliditetom da se prijave za učešće u projektu. Zajedno stvaramo društvo u kojem osobe sa invaliditetom jednako učestvuju u svim aspektima života, imaju izbor, jednake mogućnosti i zastupljenost u medijskom prostoru.

Termini edukacija će biti prilagođeni prijavljenim učesnicima, a edukacije će se realizriati u skladu sa propisianim mjerama nadležnih institucija. Sve informacije o edukacijama i terminima možete se dobiti na: Aida Hodžić Akagić - akagic.aida@sumero.ba

Kako biste se prijavili za učešće, molimo vas da nam do 20.10.2020. pošaljete slijedeće informacije: ime i prezime, e-mail, telefon, mjesto rada, medij u kojem radite i godine iskustva rada u medijima na e-mail akagic.aida@sumero.ba

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.