26.10.2020. 21:14
0
U zeničkoj bolnici zaražena 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenika
U Kantonalnoj bolnici Zenica koronavirusom zaražena su 32 doktora, 40 medicinskih sestara i 15 zaposlenih u administraciji, dok je još pedesetak ljudi u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima, što usložnjava rad ove zdravstvene ustanove, rekao je danas direktor te bolnice Rasim Skomorac.

Skomorac je članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona informisao da je zbog toga vrlo teško na odgovarajući način organizovati liječenje, preglede i kontrole pacijentima pozitivnim na koronavirus, ali i svim drugima.

On je naglasio da se kapaciteti ubrzano popunjavaju i da je sve teža klinička slika oboljelih koji su smješteni u Kantonalnoj bolnici, što iziskuje povećan angažman i osoblja i materijalnih sredstava.

Skomorac je naveo da više od 70 posto pacijenata zaraženih koronom ima potrebu za podršku kiseonikom, dok je šest na respiratoru.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je danas saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UN potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za virus korona za potrebe PCR laboratorije u Kantonalnoj bolnici Zenica i Opštoj bolnici Tešanj, saopćeno je iz kantonalne Vlade.

Vlada je u petak odobrila sredstva u iznosu od 306.000 KM kojima će se finansirati nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova, te 6.000 komada ekstrakcijskih setova, što bi trebalo da bude dovoljno za mjesec dana.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.