31.10.2020. 17:29
0
Jasna Agić v.d. ministrica zdravstva Kantona Sarajevo
Vršioc funkcije premijera Kantona Sarajevo Anisa Krivića na današnjem online sastanku donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS biti članica Vlade KS i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić, zbog privremene spriječenosti i bolesti ministra zdravstva.

Na današnjem sastanku Krivića sa premijerom Marijom Nenadićem, organiziranom danas u 12 sati, prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić.  Aktivno učešće je imao i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je potvrdio da će inspekcija ispuniti svoj zadatak i obići Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako je i zatraženo zaključcima Vlade KS nakon nedavne zajedničke sjednice Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Krivić donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS bit Jasna Agi. Ova Odluka stupila je na snagu odmah, navedeno je iz Pres službe KS.

"Podsjećamo javnost da je još krajem sedmog mjeseca ove godine ministar zdravstva KS podnio ostavku na tu dužnost, a koju je premijer Nenadić tada usvojio, te u propisanoj proceduri dao prijedlog za imenovanje nove ministrice i uputio ga na potvrđivanje Skupštini Kantona Sarajevo. Nažalost, do ovog imenovanja na kantonalnoj skupštini nije došlo, a što je najveći hendikep u funkcioniranju ove Vlade, u okolnostima epidemije COVID-a.

Nakon neimenovanja ministra zdravstva od strane Skupštine KS, premijer Nenadić je iskoristio jedinu preostalu propisanu proceduru i za vršitelja dužnosti ministra ovog ministarstva imenovao ministra privrede KS Draška Jeličića, a koji je također, u međuvremenu, otišao na bolovanje koje još uvijek traje. To je bio razlog što se moralo za ovako kratko vrijeme, ponovo ići sa novim imenovanjem na ovu izuzetno odgovornu funkciju. Ponovno se moralo posegnuti za istom tj. jedinom važećom procedurom, a to je iz reda postojećih članova Vlade KS, imenovati vd ministra", naveli su iz Pres službe.

Odmah po imenovanju, Agić je uputila poziv članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za zajednički sastanak u ponedjeljak u 9:00 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda, u okviru koje će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo sa realizacijom zaključaka Vlade KS od 29.10.2020. godine, kao i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjećamo, nepostojanje potpisnika u ovom ministarstvu uzrokuje nemogućnost nabavke lijekova, nabavke i plaćanja ortopedskih pomagala RVI i paraplegičara, nemogućnost provođenja važnih procesa javnih nabavki u oblasti zdravstva, nabavke testova, zapošljavanja neophodnog zdravstvenog kadara, nemogućnost provedbe posebnih projekata, plaćanja kreditnih transi zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo po potpisanim Sporazumima projektnih i programskih osnova, nemogućnost osiguranja nedostajućih sredstva, ovjera rješenja o upisu privatnih zdravstvenih ustanova u sudski registar Suda u Sarajevu, ovjera uvjerenja učenicima SSS o položenom stručnom ispitu za rad u zdravstvenim ustanovama, ovjera dokumenata prema Tužilaštvu i Obdusmanima i na kraju, a možda i najvažnije, popunu Kriznog štaba MZ KS te brojna druga važna pitanja u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Budući da je Vlada KS zaprimila i zaključke KCUS-a u petak u 17:10 sati, a koji su u jednom svom dijelu u potpunoj suprotnosti sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, v.d. premijera KS je uputio dopis federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću koji se odnosi na realizaciju naredbi i zaključaka kriznih štabova ministarstava zdravstva FBiH i KS, kao i odgovarajućih zaključaka Vlade Kantona Sarajevo .

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.