4.11.2020. 14:53
0
Džaferović se susreo s bh. građanima u Islamabadu
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u okviru dvodnevne posjete Pakistanu prisustvovao je inauguraciji Parka prijateljstva Islamske Republike Pakistan i Bosne i Hercegovine u Islamabadu koji će ostati svjedok dobrih odnosa, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Nakon toga predsjedavajući Džaferović i bh. delegacija koju predvodi obišli su džamiju kralja Faisala koja je najveća džamija u Pakistanu i južnoj Aziji i šesta najveća u svijetu.

Džamija ima kapacitet za smještaj približno 300.000 vjernika, 100.000 u glavnoj molitvenoj prostoriji, dvorištu i trijemima te još 200.000 u dodanim terenima. Time Džamija Faisal ima treći najveći kapacitet smještaja vjernika nakon Mesdžidul-harema u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Svaka od četiri munare džamije su visoke po 80 metara i to su najviše munare u južnoj Aziji. Džamija Faisal je dobila ime po saudijskom kralju Faisal bin Abdul Azizu, koji je podržao i finansirao projekt.

U nastavku prvog dana posjete predsjedavajući Džaferović susreo se s bh. građanima u Pakistanu koji su ga došli pozdraviti u Ambasadi BiH u Islamabadu.

Kako je kazao, pored oficijelnih sastanaka koji su dio svake posjete uvijek mu je drago susresti se s bh. građanima BiH koje su različite okolnosti dovele u ovu zemlju.

Napomenuo je da je Pakistan veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te je najavio da će se u budućnosti jačati saradnja dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja što je interesu obje države.

- Poručujem vam da ostanete čestiti građani države koja vas je ugostila. Pozivam vas da nikada ne zaboravite vašu državu - kazao je Džaferović.

Džaferović bi se sutra trebao susresti s predsjednikom Islamske Republike Pakistan Arifom Alvijem i predsjednikom Parlamenta Asadom Qaiserom.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.