18.11.2020. 18:40
0
OHR: Entiteti mogu da zaključuju sporazume sa susjednim zemljama uz uslove
Premda entiteti imaju pravo da zaključuju sporazume sa susjednim zemljama pod određenim uslovima, takvi sporazumi i aktivnosti na koje se oni odnose moraju biti u skladu sa Ustavom BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda - navode iz OHR-a kao reakciju na najavu realizacije infrastrukturnih projekata Republike Srpske i Srbije.

"Aktivnosti koje se tiču ovog projekta, onako kako je predstavljen u medijima, naizgled potežu pitanje iz sudske prakse Suda koji je utvrdio da se vode, kao javno dobro, uključujući riječne tokove i riječna korita, smatraju državnom imovinom koja spada u nadležnost države", navode iz OHR-a.
"Ustavni sud je nadležan da odlučuje o sporovima koji se tiču ovog pitanja te pozivamo nadležne institucije da utvrde da li su u ovom slučaju ispoštovani interesi države BiH" - poručili su.

Podsjećamo, potpisana je zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine. Naglašeno je da je riječ o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku, te da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izgradnju tri objekta koja čine hidroenergetski sistem Gornja Drina.

Vlasti entiteta su poručile da su obaveze Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije ispunjene, te da će Elektroprivreda Srbije uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM. Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća "HES Gornja Drina" sa Republikom Srpskom, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM.

Do sada je ovo koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), koja će ubuduće imati 49 posto udjela, a Srbija 51 posto.

Više informacija o ovom događaju potražite u vezanim vijestima. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.