20.11.2020. 15:13
0
Sarajevo: Od sada zaraženi od koronavirusa mogu preko Vibera razgovarati sa svojim doktorima
Pandemija izazvana virusom korona COVID-19 je pred sve oblasti poslovanja stavila velike izazove. Posebno je izazovima izložen zdravstveni sektor, kako zbog potrebe da u specifičnim uslovima građanima omogući koliko-toliko prihvatljive uslove za pružanje zdravstvene zaštite, tako i usljed potrebe da ih izlaže što manje riziku u pružanju povratnih informacija o njihovom zdravlju i potrebnim liječničko-terapijskim tretmanima.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od početka pandemije, u saradnji sa implementatorom informacionog sistema a zahvaljujući stalnom razvoju informacionog sistema, ulaže maksimalne napore na olakašanju pružanja zdravstvene usluge, što je svakako i u funkciji rasterećenja zdravstvenog sistema.

Nakon što je Kanton Sarajevo, zahvaljujući aplikaciji koju je u saradnji i po uputama Zavoda izradio implementator, prvi u regionu (i još uvijek jedini) uveo mogućnost dostavljanja rezultata PCR testova putem Vibera, što je svakako u funkciji zaštite života i zdravlja građana jer omogućava brzu i blagovremenu informaciju, ali i smanjuje pritisak na zdravstveni sistem jer pacijent po svoj nalaz PCR testa nije prinuđen ići kod ljekara.

Kako je kao jedan od većih problema u kontaktiranju ljekara identifikovana otežana dostupnost ili potpuna nedostupnost telefonskih linija u zdravstvenim ustanovama, nova aplikacija koju su razvili će omogućiti svim pacijentima, koji imaju sumnju na Covid-19 ili su Covid-19 pozitivni, da putem web stranice popune osnovne anketne uputnike te dalju komunikaciju sa zdravstvenim radnicima nastave online putem Vibera i telefona.

Pristup aplikaciji je omogućen putem linka: OVDJE.

Kako naglašavaju, čitav proces se odvija u četiri koraka (registracija pacijenta putem web stranice, popunjavanje online obrazaca, potvrda Viber registracije od strane pacijenta, pristup podacima od strane zdravstvenog radnika, preuzimanje slučaja i nastavak komunikacije sa pacijentom).

Na taj način pacijent će lakše i jednostavnije doći do kontakta sa zdravstvenim radnicima, pogotovo kad se radi o administrativnom popunjavanju anketnih uputnika osoba u izolaciji i sličnim procedurama.

- Nakon što pacijent potvrdi svoju identifikaciju i registraciju, svi podaci koji se unose kroz online komunikaciju i definisane upitnike, u potpunosti integrisani i uvezani sa elektronskim kartonom pacijenta, zbog čega je omogućena distribucija i razmjena podataka između samih zdravstvenih ustanova u realnom vremenu.

Očekujemo da će nova aplikacija u velikoj mjeri olakšati i rad zdravstvenim radnicima koji će moći, na sistematizovan način i sa adekvatnim pregledom podataka, odgovoriti na sve upite pacijenata – navodi se.

Ta aktivnost predstavlja 'jedan od koraka ka ultmativnoj informatizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo jer je sad svima jasno da bi bez provedene informatizacije zdravstva, zdravstveni sistem bio još u puno većim problemima, posebno zbog ograničenih informacija o zdravstvenoj istoriji pacijenta'.

Omogućivši elektronski recept (bez kojeg bi pacijent u trenutnim uslovima provodio i po nekoliko sati u redu), elektronske uputnice, automatsku razmjenu radiološke slike (što pulmolozima i zdravstvenim stručanjacima omogućava očitanje nalaza sa bilo koje lokacije), smanjen je pritisak na ustanove primarne zdravstvene zaštite na mjesečnom nivou za najmanje 100.000 posjeta hroničnih bolesnika, koji bi u ovakvim uslovima bio poguban i za zdravstvene ustanove, ali i za te pacijente.

Kako u saopćenju za javnost navode, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo daje veliki značaj procesu informatizacije zdravstva Kantona Sarajevo čiji je imenovani nosilac obzirom da je ultimativna informatizacija jedan od ključnih koraka za unaprjeđenje i reformu zdravstvenog sistema u svim njegovim segmentima.

- Vjerujemo da se svako ulaganje u informatizaciju, što je ovaj period pandemije i pokazao, višestruko vraća zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo. Sa namjerom da olakšamo pacijentima pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima omogućimo kvalitetnije radne uslove i dalje ćemo raditi na razvijanju sistema i aplikacija, koje će sistem zdravstva u Kantonu Sarajevo učiniti efikasnijim, kvalitetnijim i funkcionalnijim -naglašeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.