25.11.2020. 11:49
0
Državna himna BiH: Domovino sretan ti Dan državnosti
Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Danas, 25. novembra, kada obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, mnogo toga nas boli, kada je riječ o BiH, od socijalnih, ekonomskih, nacionalnih, kulturnih, sportskih i mnogih drugih pitanja. Imamo zastavu, grb, himnu.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici održanoj 24. novembra 1995. godine usvojilo tekst i muziku državne himne, poznate pod naslovom "Jedna si jedina".

Autor teksta je Dino Merlin, a pisao ju je na muziku narodne pjesme "S one strane Plive".

Ova himna bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom bez teksta, pod nazivom "Intermezzo".

 

 

(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.