2.12.2020. 14:45
0
Koje su kategorije 'prve u redu' za vakcinaciju protiv korona virusa
Pomoć je na putu, kazao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock u srijedu ujutro, potvrdivši kako su britanske zdravstvene vlasti odobrile upotrebu Pfizer-BioNTech vakcine protiv korona virusa.

Ova vijest znaci kako je Velika Britanija prestigla SAD i Europsku uniju u utrci za odobravanje vakcine, mjesecima nakon početka pandemije koja je usmrtila gotovo 1,5 miliona ljudi širom svijeta, piše CNN.

Izvršni direktor kompanije Pfizer, Albert Bourla, pozdravio je hitno odobrenje kao “historijski trenutak u borbi protiv Covid-19”.

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za vakcinaciju 20 miliona osoba. Hancock je kazao za BBC da će prvih 800 hiljada doza biti dostupno već naredne sedmice, a Pfizer će potom raspoređivati u skladu s tempom kojim ih proizvodi u svojim pogonima u Belgiji.

Starije osobe u domovima kao i zdravstveni radnici i druge osjetljive grupe bit će na listi top prioriteta za vakcinaciju.

U razgovoru za SkyNews, Hancock je kazao da će uslijediti kombinacija tri načina dostave vakcine. Na prvom mjestu su bolnice, zatim centri za vakcinaciju, a nakon toga ljekarske ordinacije i apoteke.

Istaknuo je potrebu da se Pfizerova vakcina čuva na temperaturi od -70 Celziijusa, što nije slučaj s vakcinom AstraZeneca, koja još nije dobila odobrenje za upotrebu, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.