2.12.2020. 18:42
5
Čerkez: Bit ćemo primorani da se vakcinišemo
Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva je u svom online obraćanju zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, fokusirajući se na epidemiološku situaciju, kazao da je stanje teško, ali da se popravlja.

Govorio je i o vakcinaciji protiv COVID-19.

"Mi smo odgovorili na ovu pandemju jako dobro. Činjenica je da se mora povećati broj epidemiologa kojih je svega 50, isto toliko infektologa, dok je oko 100 anesteziologa. Goražde ima jednog anesteziologa koji je COVID pozitivan. Zdravstveni radnici koji rade u Covid-bolnicama iznajmljuju stanove da ne bi ugrozili svoje porodice. Ovo je virus koji izaziva visoku smrtnost, ali nije kao u Italiji gdje su mrtve odvozili kamionima. Trenutno stanje jeste teško, ali se popravlja, imamo i jedan pad", rekao je Čerkez, prenosi Faktor.

Kazao je kako bi kantoni trebalo više da testiraju na koronu.

"Dobili smo jači nadzor u zoni policije i inspekcija, ali to može i treba još bolje. Kantoni nisu promijenili zakone da imaju mogućnost sankcijskog djelovanja. Jedno od pitanja koje mi se postavlja jeste da li će vakcinacija protiv COVID-19 biti obavezna? Neće, ali ono što je već sada poznato jeste da pojedine aviokompanije neće dopustiti putovanje onim putnicima koji nisu vakcinisani. Bit ćemo primorani da se vakcinišemo", rekao je Čerkez i dodao:

"Kada me pitaju šta je važnije, čovjek ili ekonomija, moj odgovor je da bez zdravog čovjeka nema ekonomije, ali ni razvoja društva".


(Admir Oručević)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.