3.12.2020. 11:12
0
Grujičić na jednoj pijanci zadužio ljude da mu obezbijede 300 glasova Bošnjaka
Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice, rekao je za N1 da je Mladen Grujičić još prije tri mjeseca rekao da je zadužio određene ljude da mu obezbijede 300 glasova Bošnjaka u Srebrenici, te da je akcija SIPA-e od prije dva dana, i hapšenja koja su uslijedila, to i dokazala, javlja N1.

On je rekao kako su od početka upozoravali na mogući izborni inžinjering i nepravilnosti, te da su sve dokaze dostavili Centralnoj izbornoj komisiji. Rekao je kako sada čekaju nalaze i istragu, koji će dokazati da li su njihove prijave oopravdane ili nisu.

"Imajući u vidu akciju SIPA-e, sve kada se sabere, vjerujem da će CIK utvrditi nepravilnosti i donijeti valjanu odluku da se izbori ponište. Neka pobijedi ko pobijedi, samo izbori moraju biti pošteni", rekao je Tabaković u Novom danu.

Tabaković snažno vjeruje da ukoliko bi izbori, kako je rekao, bilo pošteni u Srebrnici - mogao doći do pobjede. Istakao je da je matematika rekla da je maksimum glasača po izborima iz 2016. godine u Srebrenici 4.600, a sada je evidentno da je došlo do zloupotreba.

"Mi smo dokazali, zašto se Grujičić boji ponavljanja izbora", rekao je.

"Mi smo prije tri mjeseca imali nagovještaj da će biti zloupotreba ljudi. Grujičić je kroz jednu pijanku zadužio ljude da mu obezbijede 300 bošnjačkih glasova u Srebrenici i da on računa u pobjedu. Jedan uhapšeni je ljudima prezentovao da mu treba 300 kopija ličnih karata da se prijavi kao nezavisni kandidat. Dakle, tih 300 ličnih karata - ovaj trojac je radio u saradnji sa Grujičićem", izjavio je Tabaković.

Kazao je Tabaković i to da u Srbrenici Bošnjaci nemaju problem da glasaju za Srbina ili Hrvata, što su dokazali u brojnim sredinama u BiH na lokalnim izborima. Ovdje dolazi do sudara dva koncepta, jednog koji priznaje prošlost i presude i drugog koji to negira.

Prema njegovim riječima Bošnjaci su diskriminisani u ovom dijelu BiH, jer ih nema u institucijama, obrazovnom sistemu - a svakodnevno su izloženi prijetnjama i negiranjem njihovog postojanja.

"Iz Srebrenice idu Bošnjaci, Srbij, ovdje se ulaže u glasačko tijelo u Srbiji", izjavio je.

On je kazao i to kako je Muamer Zukorlić glasao na izborima u Srebrenici 2012. godine, te da ga na ovim izborima nije bilo i da je u razgovorima rečeno da ne dolazi i ne glasa u ovom gradu.

Komentarišući dešavanja u SDP-u nakon hapšenja predsjednika te stranke u Srebrenici Bege Bektića, Tabaković je rekao da je vrh stranke sigurno znao šta se događa.

"Iz SDP-a su znali, nisu reagovali. Mislili su da neće doći do toga. Sada se svako može posipati pepelom, kriv je vrh SDP-a, on je nosilac", zaključio je Tabaković.


(Nermana Crnčalo)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.