4.12.2020. 15:10
2
Predmet "Potkivanje": U podignutoj optužnici Tužilaštvo izostavilo Milana Tegeltiju
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marka Pandže (inspektor SIPA-e) i Nermina Aleševića, privrednika iz Velike Kladuše.

Optuženom Marku Pandži stavlja se na teret da je počinio krivično djelo "Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. KZ BiH".

Optuženom  Nerminu Aleševiću stavlja se na teret da je počinio krivična djela "Davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. stav 2. KZ BiH, kao i "Neovlašetno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 155. stav 2. KZ RS u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno fotografiranje iz člana 156. stav 1. KZ RS".

"Ovaj predmet u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje” izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Nakon toga provedena je detaljna istraga te je saslušano više svjedoka, izvršeno  niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz. U ovom predmetu osumnjičeni Alešević Nermin je tražio od glavnog tužitelja da prema njemu ne preduzima kazneno gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena", navode iz Tužilaštva BiH. 

U ovom predmetu bi se kao svjedok trebao pojaviti predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija koji je akter objavljenog snimka jer Tegeltija s Aleševićem razgovara o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu KS, te predsjednik VSTV-a traži da mu Alešević dostavi broj predmeta pa će vidjeti sa "Dalidom Burzić (tada glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS) šta je u pitanju". 

Nakon obavljenog razgovora inspektor Pandža od Aleševića indirektno traži novac odnosno pita ga da li želi to "potkovati" za šta mu on daje 2.000 KM. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


(Patria) 

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.