5.12.2020. 11:54
0
U Sarajevu 228 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 228 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.
Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 837 uzoraka prikupljenih u periodu od 01. do 04. decembra ove godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 137 zaraženih osoba, odnosno 60 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 328 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid – 19, što je podatak koji i danas potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (214) i Općoj bolnici (92) hospitalizirano je 306 osoba, od kojih osam pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju. Sa ovog bolničkog liječenja otpuštena je 31 osoba.

Nažalost, desilo se i šest smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 278 osoba.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 3.294 slučaja zaraze koronavirusom. Od 30. januara do 04. decembra ove godine ukupno je registrovano 20.886 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih je njih 17.314 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19. U periodu od 21. novembra do 05. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 4.253 samoizolacije.

Ljudi svih starosnih doba mogu se zaraziti koronavirusom. Zato Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo apeluje na građanstvo da budu odgovorni i slijede savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.