7.12.2020. 19:42
0
Privremena istražna komisija: Tabaković sumnja u CMS, Vukoje se zalaže za Apelacioni sud
Na 19. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje sudije Suda BiH i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Dragomira Vukoje i sudije Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Nedeljka Tabakovića.

Sudija Vukoje u svom svjedočenju pred članovima Privremene istražne komisije iznio je svoje viđenje aktuelnog stanja u pravosudnim institucijama BiH, te naglasio da je u pravosudnim institucijama BIH neophodno izvršiti promjene i reforme koje, kako je rekao, ne mogu biti samo personalne, već institucionalne i sistemske, s ciljem da se dođe do efikasnog i nezavisnog pravosuđa. 

Sudija Vukoje, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije, založio se za formiranje Apelacionog suda BiH, što bi, kako je naveo, bila jedna od ključnih reformi za popravljanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Sudija Tabaković u svom svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom stanje u bh. pravosuđu ocijenio je katastrofalnim, upozoravajući da tome doprinose brojne afere čiji su akteri nosioci najvažnjih funkcija u pravosudnim institucijama BiH.

Gospodin Tabaković založio se za, kako je rekao, temeljite a ne kozmetičke promjene Zakona o VSTV-u, te dodao da je potrebno ograničiti trajanje mandata članovima VSTV-a i predsjednicima sudova u BiH.

U svom svjedočenju sudija Tabaković izrazio je sumnju u funkcionisanje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), upozoravajući na moguće zloupotrebe i manipulacije tim Sistemom.

Po okončanju saslušanja svjedoka, Komisija je usvojila zaključak da se kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića dostavi Uredu disciplinskog tužioca na dalje postupanje, uzmajući u obzir da se dio tog svjedočenja odnosi na upotrebu CMS sistema. 


(PAtria)

Parlament
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.