9.12.2020. 11:05
0
Zbog sumnjivih poslova sa Zijadom Blekićem "pao" i bivši predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH
Pripadnici SIPA-e upali su jutros u i kuću Hasana Ćelama, dugogodšnjeg člana i predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, saznaje Istraga.ba.

Izdat je nalog za njegovo hapšenje zbog slučaja NLB Vradis. Nalog je izdalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a ovo je nastavak akcije kodnog naziva “Protit”. Za sada je za Istraga.ba potvrđeno da je u okviru istog predmeta izdat nalog za hapšenje biznismena Zijada Blekića i policija se trenutno nalazi u njegovoj kući. Pretres je u toku. Osim Ćelama i Blekića, pripadnici SIPA-e hapse i njihovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika Edina Dizdara. Pod istragom je ukupno 16 osoba, a pretresi traju na ukupno 30 lokacija u Sarajevu.


Istraga u ovom predmetu traje od 2010 godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije te više bh državljana.

-Prijavljeni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka te istim sredstvima raspolagali držeći ih u sefovima, na bankovnim računima, transferisanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, a sve sa namjerom prikrivanja njihovog izvora, navedeno je u izvještaju SIPE dostavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo, piše Istraga.ba.

Ranije je, u okviru ovog predmeta, bilo nekoliko pretresa. U oktobru prošle godine službenici SIPA-e, u akciji kodnog naziva “Profit”, blokirali su skoro više od sedam miliona maraka koji su se nalazili na računima osumnjičenih i firmi koje se dovode u vezu s njima.  Ukupmo se radilo o 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda. Mediji su ranije pisali da su u okviru ovog predmeta osumnjičei vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor “Vradis investicije” Ramiz Bibić, bivši direktor “Vranice” Naser Daca, direktor i suosnivač “Profin Investa” Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora “Profin Investa” Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora “Eurohaus Investa” Zijada Blekića.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.