9.12.2020. 21:39
0
Usvojene izmjene Izbornog zakona, jedna osoba ne može biti i ministar i poslanik
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene Izbornog zakona BiH kojim se ukidaju duple funkcije. Ukoliko potvrdi i Dom naroda PS BiH više neće biti moguće biti i poslanik i ministar u isto vrijeme, kazao je Saša Magazinović koji je bio predlagač izmjena Izbornog zakona BiH.

Krajem avgusta 2020. godine Magazinović je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine.

"Lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast, na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koje po osnovu ranijeg mandata vrši neku od izvršnih funkcija i odluči nastaviti vršiti tu izvršnu funkciju, dužno je prije prve sjednice organa u koji je izabran staviti svoj mandat u mirovanje do imenovanja druge osobe na izvršnu funkciju ili podnošenja ostavke. (3) Za vrijeme mirovanja mandata, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje je izabrano lice koje mandat stavlja u mirovanje.

Po prestanku vršenja izvršne funkcije izabrani član zakonodavnog organa vlasti koji je svoj mandat stavio u mirovanje, nastavlja mandat ako podnese pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od osam dana od prestanka vršenja izvršne funkcije. Mirovanje mandata izabranog člana prestaje trećeg dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. Izabrani član zakonodavnog organa vlasti, tokom trajanja mandata u organu vlasti, ima pravo jednom staviti mandat u mirovanje", navodi se u izmjenama. 


(Patria)

Parlament
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.