14.12.2020. 10:45
0
Turković: S gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruiranje mojih izjava
Iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje s važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima, kazala je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA).

Ministrica je na taj način komentirala brojne reakcije nakon njenog gostovanja na FACE TV-u, naglašavajući da je njeno i viđenje stranke kojoj pripada poznato odranije i već je u nekoliko puta izazivalo polemike u javnosti.

- Stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija s tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Obzirom da su ovi politički stavovi poznati i uvijek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije - dodala je.

Također, imajući u vidu različite zahtjeve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon njenog, napomenula je da posljednja dešavanja u Ujedinjenim nacijama, pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka BiH.

- Nedopustivo je i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruiranje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vrijeđala jedan narod. To sam i u tom gostovanju demantirala i pojasnila - dodala je Turković.

Međutim, složila se s mnogim reakcijama i zahtjevima da je potrebno izbjegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno uvažavati jedni druge te da je potrebno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-  Za početak, predlažem da se prestane negirati genocid nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci, da se oduzmu odlikovanja ratnim zločincima, da se konstantno ne vrijeđa jedan narod svodeći ga na vjersku grupu, da se ne vrijeđaju vjerski službenici - kazala je u reakciji koju prenosi Kabinet ministrice.

Osim toga, za početak, važno je, naglašava,  da prestane sistemska diskriminacija u bh. entitetu Republika Srpska, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda BiH i bošnjačkoj djeci omogući izučavanje bosanskog jezika, da se iz udžbenika ukloni ratni zločinac Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava entiteta RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru prema popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju te da se rasvijetle ubistva 13 povratnika u entitetu RS.

- Početak rješavanja tih problema, istinski bi potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge - smatra Turković.

Govoreći o pojedincima koji su tražili njeno izvinjenje i držali moralne lekcije, podsjetila je da su neki od njih, prema izjavama svjedoka, umiješani u premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i ratna dešavanja u Kotor-Varoši i Banjoj Luci, dok su neki, mimo cijelog civiliziranog svijeta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.