17.12.2020. 13:36
0
Komšić: Ako je Dodik dao Lavrovu ukradenu ikonu, neko mora u zatvor
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH danas je, na zahtjev novinara, komentirao infomacije o ikoni koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Podsjetimo da se ambasada Ukrajine obratila Ministarstvu vanjskih poslova BiH, odnosno uputila je diplomatsku notu u kojoj se traži informacije o ikoni koju je Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, poklonio Lavrovu.

- Ako je riječ o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda, ako hoćemo da smo imalo država, neko mora da ide u zatvor. Ili da sam Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio i dao. I na kraju krajeva ko mu je to uvalio - rekao je Komšić.

Dodao je da ne može završiti na onome "pojeo vuk magarca" jer je riječ o krađi i skandalu međunarodnih razmjera, odnosno „o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji“.

- Ovo jednostavno mora završiti tamo gdje i jeste prilika, a to je sud. Neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odgovor - rekao je Komšić.

Radi se, podsjetimo, o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, kako je i sam Dodik rekao, a čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine. Na ikoni je otisnut pečat, što bi trebao biti dokaz originalnosti i toga da je ikona kulturna baština Ukrajine, a koja je vrlo moguće otuđena, prenosi avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.