25.12.2020. 9:03
6
Od danas na ulicama deset neobilježenih službenih vozila
U cilju unaprijeđenja bezbjednosti u saobraćaju na putevima Republike Srpske, entitetsko Ministarstvo unutrašnjih poslova će od danas vršiti kontrolu učesnika u saobraćaju sa deset neobilježenih službenih vozila u kojima su ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za mjerenje brzine kretanja motornih vozila, tzv. presretačima.

Mobilni radarski sistemi „EKIN“ rade na principu mjerenja brzine kretanja motornih vozila u pokretu i stacionarnom modu i imaju mogućnost detekcije brzine motornih vozila u pet saobraćajnih traka. Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe.

Detekcija brzine se vrši automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smjeru. Evidentirani prekršaj ima dvije fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video zapis u trajanju od 12 sekundi.

Takođe, sistem vrši automatsku detekciju registarskih tablica, što omogućava i povezivanje sa Evidencijom registrovanih vozila, Evidencijom prebivališta, Evidencijom potraga, Registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a Republike Srpske.

"Osnovni cilj MUP-a RS je da se radom presretača na terenu smanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po osobe. Analizirajući uzroke nastanka saobraćajnih nezgoda za jedanaest mjeseci ove godine, nepropisna i neprilagođena brzina bila je najčešći uzrok - 16,9%, a 2019. godina čak 18,8% saobraćajnih nezgoda", navode.

Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4% saobraćajnih nezgoda od ukupno 84 saobraćajne nezgode sa poginulim osobama (2019. godina nepropisna brzina bila uzrok u 40 saobraćajnih nezgoda ili 38,5% od ukupno 104 SN sa poginulim osobama).

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i propisana ograničenja brzine kretanja, te da odgovornim ponašanjem ne ugroze svoj život i živote drugih učesnika u saobraćaju, prenosi N1.


(Admir Oručević)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.