25.12.2020. 14:45
0
Tužilaštvo BiH još nije od Interpola zatražilo provjere u vezi sporne ikone
Tužilaštvo BiH još nije podnijelo nikakav zahtjev prema Direkciji za koordinaciju policijskih tijela - NCB Interpol Sarajevo, u okviru čije nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja putem Interpola u vezi sa provjerama sporne ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Nakon što je Ukrajina tvrdila je riječ o ikoni koja je nestala iz Luganska i notom upućenom MVP BiH zatražila odgovore kako se ikona našla u BiH, ministrica Bisera Turković proslijedila je notu Predsjedništvu BiH. U međuvremenu Rusija je odlučila predati ikonu kako bi Interpol provjerio njenu historiju.

Ikona je predata ambasadoru BiH u Rusiji Željku Samardžiji koji je zaobišao sve protokole i u privatnoj režiji donio ikonu sa sobom u Sarajevo iako on to ne želi potvrditi. Po slijetanju u Sarajevo u četvrtak navečer Samardžija nije želio otkriti gdje je ikona, a danas je za Avaz kazao kako je ikonu predao u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Iz MVP BiH su potvrdili za medije da je podnesena prijava Tužilaštvu BiH, a da je ambasador Samardžija prekršio procedure te nije ni tražio dozvolu od MVP BiH da napusti Rusiju.

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na upit Patrije u kojoj je fazi predmet u vezi ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu i zašto nisu uputili zahtjev Interpolu za provjerama.  

S druge strane Ambasada Ukrajine očito će još čekati na zvanične odgovore bh. institucija kako se ikona našla u BiH i da li je riječ o ukradenoj ikoni iz Luganska. 

Iz Dodikovog kabineta oglasili su se tek nakon sedam dana od izbijanja afere navodeći da je riječ o "porodičnoj osveštenoj ikoni" i da nema neku značajnu finansijsku vrijednost.  

S obzirom da je u isto vrijeme Dodik smješten u bolnicu zbog zaraze koronavirusom on se nije oglašavao o ovoj aferi. 



(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.