29.12.2020. 11:23
0
Donosimo pregled Prijedloga budžeta FBiH za 2021. godinu, Novalić ističe dvije stvari
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić predstavio je Budžet za 2021. godinu, napominjući u uvodu da je pandemije širom svijeta izazvala poremećaje.

“Ova kriza je došla izvan ekonomskih faktora, iz zdravstvenog sektora. Od finansijskog sektora se u ovoj krizi očekuje da osigura nastavak likvidnosti. Aktuelna kriza nastala je kao direktni šok na strani ponude i potražnje. Manja potražnja, što zbog lockdowna što zbog štednje novca, rezultira smanjenjem potrebe za radom, što rezultira smanjenje broja radnih mjesta i isplaćenih plaća, a to rezultira smanjenjem potrošnje”, ističe Novalić. 

Novalić je kroz dijagrame i prezentaciju objasnio postupke, odluke i mjere koje je Vlada FBiH donosila od početka pandemije, te posljedicama na budžet.

Pojasnio je i kako je funkcionisao “korona” zakon, uz napomenu da su indirektni porezi najviše pali, a da se od tih indirektnih poreza najviše finansiraju kanotni. 

“Naš realni sektor revnosno je čuvao radna mjesta i uplaćivao poreze. Iz rezultata koje smo ostvarili izvlačimo mjere koje je potrebno učiniti ovim budžetim da bismo stabilizirali stanje. Od toga dvije posebno, a to su GDP i radna mjesta”, poručio je Novalić. 

Kako je rekao, budžet FBiH za ovu godinu iznosi 5.481.251.699 KM i manji je za oko 27,7 miliona KM u odnosu na iznos predviđen rebalansom za 2020., a u odnosu na budžet 2020. Godine veći je za gotovo 500 miliona KM.



(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.