30.12.2020. 21:05
0
Slučaj Nadin: Tužilaštvo KS bez odgovora na pritužbu Amine Smajlović u vezi neprovođenja istrage
Tužilaštvo KS na čijem je čelu glavna tužiteljica Sabina Sarajlija ni nakon mjesec dana nije odgovorilo na pritužbu i zahtjev koji je podnijela Maida Galijatović, advokatica Amine Smajlović, majke maloljetne Nadin Smajlović u vezi odluke o neprovođenju istrage po prijavi iz novembra 2019. godine.

Smajlović je tada zbog nepružanja medicinske pomoći njenom djetetu i otkrivanja profesionalne tajne prijavila direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović i deset pedijatara Pedijatrijske klinike KCUS-a.

“Pritužba uredu glavne tužiteljice upućena je u zakonom propisanom roku u kojoj smo se protivili tužilačkoj odluci neprovođenja istrage. Onog momenta kada tužilac ima dovoljno indicija da bi otvorio istragu počinje krivični postupak otvaranjem istrage. Tužiteljica je uzela sebi za pravo i donijela je odluku da je očigledno da nema elemenata krivičnog djela”, kazala je Galijatović za Patriju.

Osim pritužbe, advokatica Galijatović je zatražila od Tužilaštva KS da im dostave i izjavu koju je dala Amina Smajlović na saslušanju u Tužilaštvu KS. Potvrdila je da nemaju nikakvu informaciju, a bez obzira što zakon nije propisao rok za odgovor Tužilaštva KS očekivali su da će to biti u razumnom roku s obzirom na cijeli slučaj i interes javnosti. 

“Zakon je propisao da u slučaju ako se potvrdi ova odluka mi imamo pravo da uputimo zahtjev Federalnom tužilaštvu da ono preispita tužilačku odluku koje ima pravo nadzora nad Tužilaštvom KS”, kazala je Galijatović.

Tužiteljica Sanela Škaljić koja je donijela Naredbu o neprovođenju istrage protiv Ede Hasanbegovića, direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Danke Pokrajac, Zije Begića, Snježane Hasanbegović, Melike Melunović, Ferihe Ćatibušić-Hadžagić, Ismete Kalkan, Verice Mišanović, Melihe Salkić, Sajre Užičanin smatra da prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Tužiteljica smatra da ljekari KCUS-a nisu počinili krivično djelo jer maloljetna Nadin Smajlović nije izmještena u inostranstvo već je Pravilnik o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inostranstvo pravno nedorečen, na šta ne mogu utjecati ljekari i zdravstveno osoblje. 

Kada je riječ o javnom istupu gdje je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala da niko neće liječiti to dijete tužiteljica smatra da je riječ o “hipotetičkoj izjavi” te da nema elemenata krivičnog djela nepružanje medicinske pomoći.

Ni u otvorenom pismu kojim se KCUS oglasio 18. novembra 2019. godine u kojem otkrivaju dijagnoze i identitet djevojčice, a koje su objavili i na zvaničnoj stranici KCUS-a i poslali medijima, za tužiteljicu nema elemenata krivičnog djela. 

Tužiteljica smatra kako je već 12. novembra otac djevojčice u medijskim istupima iznio činjenice koje se spominju i u otvorenom pismu KCUS-a te da nije riječ o nepoznatim činjenicama. 

“Otvorenim pismo ljekara došlo je do povrede ličnih podataka djeteta, te se navedeni dokument nije mogao niti trebao naći u ovakvom obliku i sadržaju na zvaničnoj stranici te ustanove iz kojih razloga je i naloženo njegovo uklanjanje (Agencija za zaštitu ličnih podataka), međutim imajući u vidu ranije obrazloženo nisu se stekla bitna obilježja krivičnog djela otkrivanje profesionalne tajne”.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.