1.1.2021. 18:15
0
SDP upozorava: Premijer Tulumović počinio je krivično djelo
Na jučerašnjoj zakonitoj i legalno održanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, većina od 18 poslanika je konačno deblokirala Tuzlanski kanton te oslobodila građane od korumpirane, nesposobne i neustavno konstituisane vlasti koja je, izgubivši podršku skupštinske većine, izgubila legitimitet za donošenje odluka, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP Tuzla.
Na jučerašnjoj zakonitoj i legalno održanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, većina od 18 poslanika je konačno deblokirala Tuzlanski kanton te oslobodila građane od korumpirane, nesposobne i neustavno konstituisane vlasti koja je, izgubivši podršku skupštinske većine, izgubila legitimitet za donošenje odluka, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP Tuzla.

U saopćenju se dalje navodi da je ubrzo nakon toga, od činovnika smijenjene vlasti (SDA, SD i DF) "krenula salva neutemeljenih, nezakonitih i nadasve opasnih reakcija koji doprinose destabilizaciji Tuzlanskog kantona, produbljivanju krize koju su isti proizveli i širenju straha među građanima".

- Opasno je i neozbiljno da smijenjena vlast legalno izabrane poslanike koji čine novu skupštinsku većinu ne tretira kao takve, već ih optužuje za napad na ustavni poredak. Smijenjeni Vujović i Tulumović, kao i njihovi pravni mentori, trebali bi znati bar osnove prava te da se napad na ustavni poredak tretira kao upotreba "fizičke sile" kojom se pokušava promijeniti ustavni poredak i svrgnuti institucije vlasti. Dakle, napad na ustavni poredak postoji samo kada je svrgavanje nasilno. Smijenjena vlast mora da zna da poslanici većine nisu neka neformalna grupa, nego 18 legitimno i na izborima legalno izabranih zastupnika koji su na miran i zakonit način sazvali sjednicu te većinom glasova donijeli odluke o smjeni rukovodstva Skupštine i Vlade TK.

Obavještavamo javnost da je spomenuto pozivanje na odredbe Krivičnog zakona koji tretiraju napad na ustavni poredak samo uvertira za ono što smijenjena vlast kao posljednju slamku spasa želi, a to je "diktatura i stvaranje stanja pravnog haosa". Dakle, unatoč tome što je kompletna aktuelna Vlada na legalan i demokratski način smijenjena, ista je jučer hitno zasjela te donijela zaključak o proglašenju "vanrednih prilika" kojim je Vlada TK preuzela nadležnosti Skupštine. Upozoravamo da je Ustavom Tuzlanskog kantona propisano da je Vlada TK samo u vanrednim prilikama za vrijeme trajanja opasnosti po zemlju i Kanton, kada postoji objektivna nemogućnost da se sazove Skupština Tuzlanskog kantona, ovlaštena da donosi propise iz nadležnosti Skupštine TK.

U Tuzlanskom kantonu je situacija u kojoj niko nije proglasio vanredne prilike, rat, neposrednu opasnost, prirodnu nesreću, a Skupština se bez ikakvih problema može sastati. Ne može zaključkom Vlada TK proglašavati vanredne prilike, a posebno ne na osnovu zahtjeva već smijenjenog predsjednika Skupštine TK. Ako je rat ili neposredna opasnost ili napad na ustavni poredak, tu su, onda, organi Bosne i Hercegovine - stoji u saopćenju.

Ističe se da su premijer Tulumović i Vlada TK donijeli zaključak bez provjere činjeničnog stanja na osnovu pisma smijenjenog predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića.

- Potpisavši zaključak, premijer Tulumović je počinio krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH, jer je prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja kako bi sebi, članovima smijenjene Vlade, kao i smijenjenom predsjedniku i dopredsjedniku Skupštine TK pribavio korist u vidu nezakonitog ostanka na funkciji i primanju prinadležnosti, koje im po zakon ne pripadaju. Jučerašnjim nezakonitim djelovanjem legalno smijenjene vlasti ozvaničen je početak diktature u Tuzlanskom kantonu, protiv koje ćemo se nastaviti boriti svim zakonskim sredstvima i pokretanjem tužbi kod nadležnih organa - piše u saopćenju.

(Mirza Malović)
SDPTK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.