6.1.2021. 15:41
0
Hitna sjednica Predsjedništva BiH, tema: Angažman OS BiH na Lipi
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas održava hitnu sjednicu u vezi sa odlukom o angažovanju inžinjerske jedinice Oružanih snaga BiH na Lipi po zahtjevu Ministarstva odbrane BiH.

Još uvijek se čeka odluka Predsjedništva BiH da se osposobe šatori za boravak migranata.

Vlasti u Bosni i Hercegovini zbog disfunkcionalnog sistema odlučivanja nisu ništa učinile da ublaže dramatičnu humanitarnu situaciju stotina migranata u teškim zimskim uslovima, upozorio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ističe da su vlasti u BiH ignorisale hitne pozive da osiguraju osnovne uslove za život i humano postupanje prema migrantima u prihvatnom centru Lipa koji nije primjeren za boravak zimi.

Alternativa pritom postoji: Prihvatni centar Bira u Bihaću koji je s 3,5 miliona eura pomoći od EU-a uređen i opremljen za zimsko stanovanje. “Ali taj centar stoji prazan zbog protivljenja lokalnih vlasti i stanovništva”, tvrdi Borrell.

Zbog hladnog i vlažnog vremena, koje bi se sljedećih sedmica moglo pogoršati, “životi stotina ljudi u ozbiljnoj su opasnosti, a njihova temeljna prava su zanemarena”, ističe Borrell, prenosi N1.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.