11.1.2021. 9:02
0
Konakovićeva poruka Dritanu Abazoviću, zatražio hitno izvinjenje
Predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović zahvalila se na čestitki premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića za koga je kazala da je čestitao Dan RS, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, nakon čega su uslijedile brojne reakcije iz Bosne i Hercegovine.

Ti nam najavio vjetrove promjena Dritan Abazović, a zapuhalo kao devedesetih iz Crne Gore. Vlada koju ste formirali mora se hitno izviniti žrtvama genocida, a i ostalim građanima BiH”, naveo je Konaković.

Reagovali su članovi Predsjendištva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović. Komšić je ocijenio tu čestitku Krivokapića povodom obilježavanja neustavnog dana bh. entiteta RS kao izraz dubokog nepoštivanja države Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda BiH.

“Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krajnji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine. Očekujem od Vlade Crne Gore da se u najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Crne Gore koji je direktno usmjeren protiv suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Izvinjenje građanima Bosne i Hercegovine također dužni su uputiti koalicioni partneri premijera Krivokapića zbog veličanja datuma koji u kolektivnoj svijesti građana BiH nije ništa drugo nego datum koji simbolizira početak velikosrpske agresije nad BiH i početak provođenja genocidnog projekta te politike“, kazao je Komšić.

Reagovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Čestitke koje su povodom neustavnog dana bh. entiteta RS uputili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ne poštujući odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odraz su nepoštovanja prema državi Bosni i Hercegovini i direktan atak na njen suverenitet. Poruke te vrste, koje nam stižu iz susjedstva, vrlo dobro razumijemo i znat ćemo se prema njima odnositi. Uvjeren sam da ove poruke usmjerene protiv Bosne i Hercegovine prate i razumiju i u Briselu i Washingtonu“, istakao je Džaferović.

“Posebno je razočaravajuće da se premijer Crne Gore, i to nakon što su se institucije ove naše susjedne zemlje jasno i nedvosmisleno odredile o genocidu u Srebrenici i događajima iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, priključio podršci koju zvanični Beograd pruža politici koja slavi velikosrpsku ideologiju i zla koja je ona proizvela“, dodao je član Predsjedništva BiH, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.