11.1.2021. 15:31
0
Sjednica u srijedu: Ima li većine u općini Novi Grad
Saga sa konstituisanjem općinskih vijeća u četiri gradske općine još uvijek nije završena. Nakon što su prošle sedmice održane konstituirajuće sjednice općinskih vijeća Novo Sarajevo i Centar 8. januara, preostala je još općina Novi Grad. Dok je procedura okončana u Novom Sarajevu, u OV Centar još uvijek nije izabrano cijelo rukovodstvo već samo predsjedavajući Sejad Đozo.

Prva je novo općinsko vijeće dobila općina Stari Grad još 29. decembra.

Općinska vijeća prvu konstituirajuću sjednicu održavaju najkasnije 30 dana nakon objavljivanja rezultata izbora.

Tako je za 13. januar zakazana sjednica na kojoj će biti konstituisano novo vijeće u Novom Gradu. Još uvijek je nepoznato ko će imati većinu u tom vijeću. 

Najveći broj mandata dobila je SDA i to 10, slijedi je Narod i pravda sa 9, Naša stranka osvojila je tri mandata s tim što je jedna vijećnica napustila stranku i postala samostalni vijećnik, SDP BiH 2, Platforma za progres dva, BOSS dva, te SBB, USD BH, DF-GS po jedan mandat.

Iako su NIP, Naša stranka i SDP BiH dogovorili saradnju sa Platformom za progres, prema informacijama Patrije jedan od vijećnika Platforme odbio je biti dio većine sa ovim strankama. Još uvijek je nejasno ko će imati većinu u OV, iako je načelnik općine Semir Efendić tvrdio da će to biti SDA sa partnerima. Nepoznato je kome će se prikloniti vijećnik SBB.

Zbog usporenog procesa izbora općinskih vijeća pomjera se i izbor gradonačelnika Sarajeva s obzirom da četiri gradske općine sada imaju obavezu izabrati gradske vijećnike. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.