11.1.2021. 19:26
Emrić: Po migrantu 341 euro dnevno
Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatao je i stanje migracija u BiH u okviru Informacije o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za august 2020, a koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Jasmin Emrić (A-SDA) u raspravi kazao je da nije zadovoljan informacijom koja je puna statističkih podataka koji su općepoznati.  

“Skoro četiri godine BiH ima ozbiljan problem s migracijama. U prvih 8 mjeseci SPS-u prijavljeni 11.292 nezakonita migranta što je smanjenje u odnosu na isti period 2019. godine. Kada pogledamo podatke iz informacije MUP USK onda vidimo da je na području USK za isti period legitimisano 23.696 migranata. Ova informacija želi prikazati smanjenje broja migrantskog toka. Nešto tu ne odgovara. Da bismo mogli kvalitetno procijeniti broj migranata trebali bismo imati podatke svih policijskih agencija. U šumama, privatnom smještaju, napuštenim objektima je oko 8.700 migranata i oni nisu u sistemu bilo kakve evidencije”, kazao je Emrić.

On je kazao da se u zadnje vrijeme cjelokupna migrantska situacija procjenjuje samo na području USK.

On je pitao ministra Cikotića zašto se svi centri otvaraju na području Unsko-sanskog kantona.

“300.000 graana USK pate četiri godine. Ovo je politička igra, svi vi koji ste u vlasti SDA, HDZ, SNSD imate najmanju štetu kada su u pitanju migranti. Očekivao sam da ćete odovoriti na pitanje koliki su zakupi ovih centara. To su privatni objekti koji se plaćaju, zašto je toliko skup smještaj migranata. Vi ste odgovorni za finansiranje migrantske krize. Tamo gdje SDA nije vlast tamo su migranti”, kazao je.

U informaciji koja je na dnevnom redu nije prikazan utrošak finansijskih sredstava već ukupno koliko je potrošeno.

“Za osam mjeseci utrošeno je 17 miliona eura. Po migrantu je trošeno 341 euro dnevno. Bilo bi korisno i nije mi jasno zašto ministar Cikotić nije dao koliko se plaća zakup za Miral, Sedru, za Biru. Šta je istina i to treba da se zna u vezi sa trošenjem sredstava. To su IPA sredstva koja su se trebala trošiti za ukupni kvalitet života u BiH, a trošimo ih na migrante. Vi morate ministre Cikotiću znati istinu.

Upravljanje nad ovim centirma preuzela je SPS, a navedeno je da troškove zakupnine centara i zaštitarske agencije snosi IOM. Naše institucije moraju imati cjelokupnu informaciju o načinu utroška sredstava tako da znamo koliko nas migranti koštaju”, kazao je Emrić.

Obratio se i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji je predstavio podatke ističući da je u KS bilo više registrovanih migranata nego u Unsko-sanskom kantonu.

On je kazao da se moraju potpisati sporazumi o readmisiji. Jedan takav je potpisan 4. novembra sa Pakistanom.

“I u jednoj i u drugoj državi nalazi se u procesu parlamentarne ratifikacije i do tada se ne može primjenjivati a i kada se ratifikuju to je jedan težak proces. Te države nemaju interes da se ti sporazumi primjenjuju”, kazao je Cikotić.  

Prema statistici najveći broj migranata je iz Afganistana i Pakistana, slijede Bangladeš, Maroko.

On je govorio i o prebacivanju kontejnera iz Bire u Lipu navodeći da nije bilo izvodivo to uraditi.

“Trebalo je prvo ubijediti EK da taj centar Lipa pretvorimo u prihvatni centar. Premijer USK je 30. septembra ispraznio Biru i zatvorio ga iako nikog nije pitao za dozvolu. Uspjeli smo da EK ubijedimo za Lipu, ali nisu htjeli da finansiraju. I to smo uspjeli. Ali za to je trebala odluka Vijeća ministara BiH. Ta odluka je donesena 21.12.2020. godine. IOM je 23.12. sa drugim organizacijama pa i domaćim napustile Lipu, došlo je do paljenja na Lipi. Mi smo 3. januara obišli Lipu i ponovo poslije toga i u šatorima OS BiH se smještaju migranti i nijednu noć nije bilo stanje da je neko od migranata ostao na kiši i hladnoći”, kazao je Cikotić.

U daljnjoj raspravi Emrić je kazao da moraju postojati jasne kvote koliko migranata može biti smješteno na jednom području.

Alma Čolo (SDA) kazala je da odluke Vijeća ministara BiH moraju poštivati svi nivoi vlasti.

“Ja nisam sretna što u Sarajevu ima 4.000 migranata, ali policija mora biti efikasna. Isto tako u vašem kantonu, ako je policija efikasna ona će riješiti problem. Ne može ministar cikotić smještati migrante na Mars. Fluktuacija je išla prema USK, oni su se zadesili kod vas da bi brže prelazili granicu. Ako budemo krizom upravljali sa lokalnog nivao onda tu nema upravljanja”, kazala je Čolo.

Mirjana Marinković Lepić kazala je da su migranti godinu i po bili na ulicama Tuzle.

“Sasvim je razumljivo što zastupnik Emrić traži da se promijeni odluka. Trebamo podnijeti teret migrantske krize. Srbija je rasporedila teret migrantske krize. U jednom malom mjestu gdje je idem jer imam rodbinu oni su u malom broju i oni se faktički ne primjećuju. Evo Republika Srpska se ugleda na Srbiju pa nek se i u tome ugledaju”, kazala je Lepić.

(Patria)

VIJESTI