11.1.2021. 21:00
0
Josip Brkić primio u nastupni posjet ambasadora Japana u BiH Ita Makota
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u nastupni posjet ambasadora Japana u BiH Ita Makota sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima BiH i Japana i mogućnostima proširenja suradnje.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnom stanju u vezi s borbom protiv pandemije COVID-19 te aktualnim političkim i ekonomskim temama.

Istaknuto je da BiH i Japan imaju dobre i prijateljske odnose, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Brkić je poželio je dobrodošlicu ambasadoru Makoti te ga izvijestio o aktualnoj situaciji u BiH i aktivnostima kada su u pitanju evropske i euroatlantske integracije BiH, te mu zahvalio na kontinuiranoj pomoći i potpori koju Japan pruža Bosni i Hercegovini kroz brojne programe, projekte i donacije.

Posebnu je zahvalnost Brkić iskazao na medicinskoj pomoći bh. bolnicama kao i donaciji lijeka Avigan, koji se koristi u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ambasador Makoto je zahvalio zamjeniku Brkiću na dobrodošlici te istaknuo da će prioritet u njegovom radu biti unapređenje svih vidova saradnje BiH i Japana.

Naglasio je značaj 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Japana te ukazao na važnost produbljivanja odnosa, u svjetlu japanske Inicijative za saradnju sa državama zapadnog Balkana koja je pokrenuta 2018. godine.

Ponovio je japansku potporu reformskim procesima u našoj zemlji te europskim integracijama BiH.

Sagovornici su se složili kako bi se u cilju unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Japana uskoro trebale održati političke konsultacije dva izaslanstva u Sarajevu.

Zamjenik Brkić je poželio uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru Japana u BiH te izrazio uvjerenje da će se sveukupni bilateralni odnosi BiH i Japana unaprijediti tokom njegovog mandata, saopćeno je iz  Ureda  za odnose s javnošću MVPBiH.


(FENA) 

BiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.