12.1.2021. 16:06
0
Sarajevo bi uskoro trebalo da dobije novu modernu i funkcionalnu zgradu policije
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elvedin Okerić posjetio je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona i s resornim ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Nusretom Selimovićem razgovarao o obezbjeđivanju optimalnih uslova i pretpostavki za rad i djelovanje tog ministarstva i Uprave policije, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Kako je istaknuo Okerić, Skupština i Vlada KS će nastaviti podršku ovom ministarstvu i njenoj upravi policije kako u kadrovskom kapacitiranju Ministarstva tako i u njegovom materijalno-tehničkom opremanju, a sve u cilju unapređenja sigurnosti u KS.

- Skupština KS će podržati svaku reformsku aktivnost koja će unaprijediti zakonske okvire i propise u ovoj oblasti, što je pokrenuto još 2019. godine kroz usvajanje izmjena i dopuna kantonalnih zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima - podsjetio je Okerić.

Ministar Katica je kao jedan od osnovnih prioriteta njegovog budućeg rada istaknuo stvaranje neophodnih pravnih i finansijskih pretpostavki za upošljavanje novih policijskih službenika s obzirom na to da je evidentan nedostatak i da se neminovno javlja potreba popunjavanja Uprave policije ovim kadrovima. Razgovarano je i o obezbjeđivanju sredstva za ovu namjenu u budžetu KS za 2021. godinu.

Implementacija osnovnih zakonskih i strateških akata djelovanja MUP-a KS, uz fokus na angažovanje stručnih i kompetentnih kadrova, bila je također jedna od tema ovog sastanka.

Poručeno je da će Skupština i Vlada KS nastaviti djelovati u pravcu nalaženja rješenja izgradnje i obezbjeđenja objekta za smještaj Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Uprave policije. Taj proces je već pokrenut i radne grupe su sačinile prijedloge nekoliko mogućih rješenja.

- Naše opredjeljenje je da Sarajevo kao administrativni i ekonomski centar države što prije dobiju funkcionalnu i modernu zgradu policije koja zadovoljava sve potrebe njihovog posla. Izbor lokaliteta, uz sve ostale potrebne pretpostavke, zavisit će od imovinsko-pravnih odnosa na pojedinim lokalitetima i naravno, od raspoloživih finansijskih sredstava koja će biti planirana u budžetu KS za ovu namjenu - poručio je predsjedavajući Okerić s današnjeg sastanka u MUP-u KS.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.