14.1.2021. 21:15
0
Plan vakcinacije u FBiH nepotpun, ne zna se broj prvih očekivanih vakcina niti dalje isporuke
Federalno ministarstvo zdravstva uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH izradilo je Plan vakcinisanja protiv Covid 19 u FBiH, a koji je danas usvojila Vlada FBiH. Dok zemlje regije već vakcinišu i revakcinišu svoje građane i očekuju nove doze vakcine, u BiH se tek očekuju prve doze. Trebale bi stići do 10. februara.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević danas je kazala da u prvoj isporuci očekuju 5.000 doza. No, ni za to još uvijek nema potvrde. Tek nakon što Ministarstvo civilnih poslova uputi odgovor GAVI-ju da smo spremni za prihvat Pfizer/BioNTech vakcina za šta je rok 18. januara, dobit će informaciju koliko vakcina će biti isporučeno. Za skladištenje ove vakcine potrebna je temperatura -80 stepeni. 

BiH se putem GAVI/Covax programa predbilježila za 1.235.000 doza vakcina što je dovoljno za 20% stanovništva. Struka upozorava da proces imunizacije neće biti uspješan ukoliko se bude radilo pomalo ili ne bude dovoljno doza za revakcinaciju.

“Za provođenje Plana Vlada je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti. Plan se realizira u suradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH”, navodi se u današnjem saopćenju iz Vlade FBiH.

Kako je za Patriju potvrđeno Ministarstvo zdravstva KS nije dobilo Plan vakcinacije koji je danas usvojen. 

"Provođenje Plana vakcinisanja obavlja se kroz postojeći sistem zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, kao i zdravstvenih ustanova u kojima se provodi vakcinisanje. Vakcinisanje protiv COVID-19 je dobrovoljno i besplatno. Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju je predložilo prioritetne grupe kako bi bio postignut najefikasniji rezultat s vakcinisanjem protiv COVID-19.   Prioritetne grupe za vakcinisanje su zdravstveni radnici (uključujući i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama), osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, građani stariji od 60 godina, ranjiva populacija (s hroničnim bolestima), zdrave osobe u dobi od 18 do 64 godine koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet i sl.)", navodi se u Planu. 

Ono što dodatno zabrinjava jeste informacija da ni u Zavodu za javno zdravstvo FBiH još uvijek nisu sigurni kako će se provoditi vakcinacija sa prvim dozama koje stignu, a koje će se podijeliti na entitete i Brčko distrikt.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH zatražili su informacije od Ministarstva civilnih poslova BiH o isporukama preostalih vakcina kako bi napravili detaljan plan. Još uvijek je nejasno da li će svih 5.000 doza biti podijeljeno odmah ili će se pola ostaviti za drugu dozu vakcine koja bi se trebala dati u razmaku od 21 dan nakon prve vakcinacije.

Još uvijek nema ni "dobrovoljaca" među političarima za prvu vakcinu kao što je bilo u zemljama regije. 

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.