16.1.2021. 19:39
0
Kafedžić: Ismijavali su nas, a danas imamo podršku Vlade SAD i međunarodnih partnera
BiH je država u kojoj možete kroz korupciju da steknete voma brzo veliku protivpravnu imovinsku korist, gdje možete biti teško uhvaćeni.

Onog trenutka kada steknete tu korist kad vas uhvate bit će dugotrojan proces i kad vas osude neće biti adekvatna sankcija, kazao je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u razgovoru za Face TV.

On je potvrdio da postoje politički pritisci, ali da imaju podršku međunarodne zajednice ali i nekih političkih stranaka. On nije mogao govoriti o konkretnim imenima i slučajevima na kojima Ured radi.

“Drugačije je govoriti iz uloge političara, a drugačije iz uloge državnog službenika. Svaka moja rečenica mora biti u okvirima zakona koja štiti državnu službu. U početku su nas ismijavali, mislili su da ništa neće biti od nas. A sada smo snažna institucija sa podrškom međunarodne zajednice”, kazao je Kafedžić.

Kada je riječ o savjetniku Ericu Larsonu, Kafedžić je kazao da bez podrške Vlade SAD i međunarodne zajednice ovaj ured ne bi uspio.

“Gospodin Larson je bio ovdje tužilac, poznaje prilike, radio je na ozbiljnim predmetima. Od nas se jako puno očekuje, on nema operativne nadležnosti koje imamo mi u Uredu, njegova uloga je savjetodavna i strateška. Pomaže oko krivičnih prijava koje podnosimo”, kazao je Kafedžić.

Dodao je da Ured pokušava da okupi jedinice lokalne samouprave općine i Grad Sarajevo u integrisani sistem kako bi se zajednički borili protiv korupcije.

Ističe da broj prijava raste iz dana u dan i da građani imaju povjerenje u Ured.  

Kada je riječ o slučajevima Nadin Smajlović i Dženan Memić šef Ureda je potvrdio da je slučaj Smajlović aktuelan i da postupaju po njemu ali više informacija nije mogao otkriti.

U slučaju Memić Ured nije postupao ali je istakao kako u vezi ova dva slučaja nemaju nikakvih političkih pritisaka.

Istakao je kako se u KS mora donijeti kredibilan zakon o provjeri imovine nosilaca javnih funkcija.

“Ispred mene je javni interes i ne osvrćem se koliko ću trajati, ali koliko trajem da trajem kako treba”, kazao je.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.