20.1.2021. 12:52
0
PCR test: Koliko testiranje košta kod nas, a koliko u regionu
Od besplatnog PCR testa na korona virus do papira koji vredi nekoliko stotina.
Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine donio je 4. decembra, odluku o izmjeni cijene PCR testiranja na SARS-CoV-2, u komercijalne svrhe, koja sada iznosi 112 KM.

Nova cijena se primjenjuje od 7. decembra, a ranija je bila 140 KM i nju je također utvrdio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u avgustu.

I cijena serološkog testa smanjena je na 36 KM sa dotadašnjih 45 KM.

PCR detekciju SARS-CoV-2 virusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje je verificiralo Federalno ministarstvo zdravstva.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a je u avgustu saopćeno da je cijena PCR testiranje sniženo na 150 KM, a to je 50 KM jeftinije nego ranije.

Francuska je jedna od zemalja u kojoj je ovo testiranje besplatno. 
Cijene se u raznim zemljama razlikuju i u zavisnosti da li se test radi u javim ustanovama ili privatnim laboratorijama.

Hrvatska:

U Hrvatskoj cijena testa na lični zahtjev razlikuje se od mjesta u kojem se radi, a među najskupljim je onaj koji košta oko 390.43 km.
Cijena je različita i do nekoliko stotina za samo nekoliko kilometara razdaljine.

Tako je PCR test za hitne slučajeve u, na primer županiji Dubrovačko-neretvanskoj u Zavodu za javno zdravlje oko 390.43 km, dok u KBC Osijek u Osiječko-baranjskoj županiji  oko 128.84 km.

Srbija:

Cijena testa u Srbiji trenutno iznosi 136.44 km dok je cijena u prošloj godini iznosila 90.96 km.

Cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane iznosi 272.89 km.

Crna Gora:

U privatnim klinikama u PCR test košta 156.17 km.

Slovenija:

PCR test košta od 156.17 km do 234.26 km.

Sjeverna Makedonija:

Tesitranje u privatnim labaratorijima 78.09 km do 173.74 km.

U Velikoj Britaniji PCR test na sopstveni zahtjev dolazi oko 312.30 km, dok se u Njemačkoj na Frankfurtskom aerodromu na sopstveni zahtjev može testirati po cijeni od 109.31 km, a rezultat stiže u narednih šest do osam sati.

Oni koji žele rezultate za tri sata moraju da plate 271.31 km.

U Austriji test sa rezultatom koji se dobija narednog dana košta 120 km.

Među najjeftinijim testovima na svijetu su oni u Indiji 33.19 km.

(Alen Bećirević)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.