2.2.2021. 14:50
1
Nedžad Ajnadžić podnio zahtjev za "bijeli hljeb", isto uradio i Nedžad Koldžo
FOTO: Source.ba / Arhiva
Načelnik općine Centar Srđan Mandić potvrdio je da će za naknade koja se popularno zove“bijeli hljeb” ova općina u 2021. godini izdvojiti 230.000 KM.

Zahtjev za “bijeli hljeb” podnio je bivši načelnik Nedžad Ajnadžić i još nekoliko osoba.

“To su tzv. stečena prava i ne mogu, kao načelnik, ništa da preduzmem što me dodatno frustrira. Svakim danom sam suočen sa brojnim molbama za pomoć, puno je siromašnih, ugroženih”, napisao je Mandić.

Dodaje da istovremeno dva dopredsjedavajuća Benjamin Isović i Ira Adilagić neće uzeti pripadajuću plaću čime će se dijelom kompenzirati ovo bahaćenje.  

Zakon o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji Bosne i Hercegovine omogućuje da nakon isteka mandata načelnika ostvare naknadu plaće i to:

“Nakon prestanka dužnosti načelnika, a do početka ostvarivanja plaće po drugom osnovu ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, načelnici imaju pravo na:

- sa radnim stažom do pet godina, tri mjeseca na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj dužnosti, a sljedećih devet mjeseci 50% od te plaće;

- sa radnim stažom od pet do 15 godina, šest mjeseci naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci 50% od te plaće;

- sa radnim stažom od 15 do 25 godina, devet mjeseci naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca 50% od te plaće;

- sa radnim stažom preko 25 godina, 12 mjeseci naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj dužnosti.

I bivši načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo podnio je zahtjev za naknadom koju će primati godinu dana.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.