17.2.2021. 15:51
0
Predstavnici KS i BPK o pravima pripadnika boračke populacije
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović primio je danas ministra istog resora iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edina Aganovića i gradonačelnika tog grada Ernesta Imamovića, a sastanak je organiziran radi nastavka, ali i produbljivanja saradnje u oblasti unapređenja prava pripadnicima boračke populacije oba kantona, te zajedničke promocije njihovog herojskog otpora tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Osmanović je rekao da se raduju saradnji sa Bosansko-podrinjskim kantonom i zajedničkoj realizaciji projekata.

- Osnova za tu saradnju bit će nam Protokol koji je Vlada u prethodnom sazivu potpisala sa Vladom BPK-a - kazao je Osmanović, te najavio potpisivanje sporazuma za realizaciju ciljanih projekata, koje će predložiti prijatelji iz Goražda.

Naveo je kako su razgovarali o konkretnoj podršci izgradnji druge faze centralnog spomen-obilježja braniteljima Goražda, kao i o osiguranju njihovog banjsko-klimatskog liječenja.

Istakao je kako je sretan da danas ima sastanak sa sinom legendarnog komandanta Zaima Imamovića, jer, kako je kazao, upravo on svima nama mora biti motiv da promijenimo sve naše dosadašnje loše prakse i počnemo istinski da radimo za opšte dobro i napredak Bosne i Hercegovine.

Imamović je naveo da se BPK uvijek do sada oslanjao na Kanton Sarajevo kroz realizaciju konkretnih projekata, ali i dodjelu namjenskih sredstava.

Dodao je kako je razgovarano i o uzajamnim posjetama i edukacijskim izletima djece oba kantona na kojima bi ih se na historijskim časovima upoznalo o herojskim podvizima branilaca oba grada tokom agresije na BiH.

- Naša djeca trebaju znati sve o odbrani Žuči, o Rorovima, Grepku, o operaciji "Krug" simbolima odbrane, otpora i opstanka građana gradova heroja Sarajeva i Goražda - naglasio je Imamović.

Bilo je riječi i o sistemskom uređenju obilježavanja bitnih datuma i događaja.

- Svima nam je cilj da historijske činjenice na pravi način prenesemo na naše mlađe generacije - istakao je Aganović, te pozvao ministra Osmanovića da posjeti Goražde, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.