26.2.2021. 19:36
2
Amina Smajlović: „Nekim pojedincima želim samo poručiti da mi kao porodica nećemo odustati, dovest ćemo počinioce pred stub pravde i da odgovaraju za ovo nečasno djelo“
Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin za portal Source.ba prokomentarisala je obavijest Federalnog tužilaštva, vezano za slučaj odbijanja liječenja djevojčice Nadin na KCUS iz 2019. godine, kojom je uvažena pritužba porodice Smajlović, te se predmet vraća na kantonalni nivo.
Izjavu Amine Smajlović prenosimo u cjelosti:

„Želim da vjerujem da naredbom što je Federalno tužilastvo donijelo jednoglasnom odlukom prema našoj pritužbi da uzme kao osnovano djelo, i da vrate sa cijelim spiskom na Kantonalno tužilaštvo i utvrde činjenice i provedu istragu, na šta smo mi cijelo vrijeme ukazivali. Tužilac ne može donijeti takvu odluku, ako nema stručno medicinsku struku. Htjeli su sve zataškati kako bi spriječili utvrđivanje istine i odgovornost tih ljekara koji su učestvovali u najnehumanijoj radnji medicinskog poziva, odbijanje liječenja i nepružanje medicinske pomoći i samim tim ugrozili život mog dijeteta, a javnim istupima etiketirali  dijete.“

„Iako se pokazalo da je Kantonalno tužilaštvo pristrasno, nekim pojedincima želim samo poručiti da mi kao porodica nećemo odustati, dovest  ćemo počinioce pred stub pravde i da odgovaraju za ovo nečasno djelo i da se više niko od tih ljekara ne poigra sa životom nijednog djeteta zarad nekih svojih sitnih  interesa  kao npr. šefovskih mjesta i vođenjem da iza njih stoji generalna direktorica. Želim da vjerujem u ovu državu, a evo pokazalo se da ima i čestitih tužilaca u ovoj zemlji i nadam se da naš slučaj neće pripasti tužiteljici Saneli Škaljić i da će ubrzo biti smijenjena i glavna tužiteljica Kantonalnog  tužilaštva Sabina Sarajlija jer očito nije adekvatna da obnaša ovu funkciju“, istakla je Amina Smajlović.

Podsjećamo, cijeli slučaj pokrenut je u novembru 2019. godine, kada je  dr. Sebija Izetbegović izjavila pred TV kamerama: „Niko ovdje neće liječiti ovo dijete!“. Uslijedila je krivična prijava Amine i Denisa Smajlovića, roditelja djevojčice, protiv KCUS-a, Sebije Izetbegović i 10 pedijatara. Od tada, punih 15 mjeseci kako ističe Amina Smajlović, Kantonalno tužilaštvo na čijem čelu je glavna tužiteljica Sabina Sarajlija nastoji taj slučaj razvodniti i zataškati. 

Međutim, i pored brojnih pritisaka i opstrukcija, ali i uz podršku javnosti porodica Smajlović nije odustala od pravne borbe u koju se uključilo i Federalno tužilaštvo. U Federalnom tužilaštvu su sasvim drugačije procijenili podnesene dokaze i pronašli ključne propuste u postupanju na kantonalnom nivou. 

Advokatica porodice Smajlović, Maida Galijatović objašnjava da je argumentacija odbijanja istrage bila štura, data napamet i paušalna. „Tužiteljice Škaljić i Sarajlija, iako nemaju medicinsko znanje da bi pravilno procijenili dokaze, a koji su većinom medicinska dokumentacija, nisu konsultirale niti tražile mišljenje vještaka medicinske struke. Vještak je taj koji je trebao procijeniti da li je nastala i kakva je šteta nastala po zdravlje djeteta nečinjenjem te da li je postojala namjera“, zaključuje Galijatović. 

"Advokat koji je ranije vodio naš predmet je otkazao svoje usluge zbog žene koja je dobila specijalizaciju na KCUS, a sada je advokat Hasana Dupovca", ističe Amina Smajlović.
Poznato je da se u slučaj uključio i Ured za borbu protiv korupcije KS te savjetnik u ovom Uredu Eric Larson. Amina Smajlović na kraju zaključuje da se nada brzoj odluci o podizanju tužbe, jer sada postoji i nadzor Federalnog tužilaštva.

(Saliha Rokša)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.