2.3.2021. 21:12
0
Hoće li se hadžije iz BiH morati vakcinisati za obavljanje hadždža ili ne?!
Obaveza vakcinisanja protiv koronavirusa odnosi se na osoblje koje radi na organizaciji hadža, a ne na hadžije, rekao je to za “Avaz” Sadžid Ramić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Ramić je kazao da je došlo do zabune i pogrešne interpretacije teksta koji je objavio saudijski list “Okaz”. Naime, brojni mediji su objavili da će svi oni koji ove godine planiraju otići u Meku i obaviti petu islamsku dužnost, morati primiti vakcinu, prenosi Avaz.

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH napravio je uvid u cirkularno pismo koje je poslao ministar zdravlja Saudijske Arabije, nakon čega je uočeno da se obaveza vakcinisanja protiv koronavirusa odnosi na osoblje koje će učestvovati u organizaciji hadža.

- Za njih će biti uvjet da budu vakcinisani, u ovoj vijesti koja je objavljena se ne govori o hadžijama – govori Ramić i dodaje da je na stranici Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice BiH objavljen prijevod.

Trenutno nije poznato da li će oni koji odluče da obave hadž prethodno morati biti vakcinisani protiv koronavirusa.

- U neformalnoj komunikaciji s odgovornim u Ministarstvu za hadž i umru Saudijske Arabije smo dobili nezvaničnu informaciju da će najvjerovatnije jedan od uslova za obavljanje hadža biti, između ostalog, i vakcina. Međutim, ne možemo potvrditi da će to zaista biti tako. To je jedan od scenarija – govori Ramić.

Konačnu odluku će donijeti Krizni štab na čijem se čelu nalazi ministar zdravlja Saudijske Arabije, dr. Tevfik Er-Rebi'a.

- Neformalno smo imali najavu da ćemo sve vezano za vakcinisanje i kroonavirus znati sredinom marta. Rečeno nam je da će najvjerovatnije biti upućena neka instrukcija prema uredima za hadž cijelog svijeta – objašnjava Ramić, prenosi Avaz.

(H. Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.