3.3.2021. 14:07
0
Forto: Izdvojili smo dva miliona KM za kupovinu vakcina, ali postoji problem
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako je "ova vlada po preuzimanju mandata izdvojila dva miliona KM za kupovinu vakcina, ali da je problem taj što je nabavka dozvoljena samo državnim institucijama pa je kanton isključen u startu".

Dodatni problem je što su propisane minimalne količine od proizvođača, tako je za Modernu 1,5 miliona doza, a AstraZenecu milion doza. Mi ulazimo u sekundarno tržište. Veliki broj firmi i državnih ustanova širom svijeta su nabavili vakcine i preprodaju ih i vrlo je teško u skladu s našim zakonima djelovati na sekundarnom tržištu vakcina, a i opasno je, rekao je Forto odgovarajući na zastupnička pitanja.

Kako prenosi N1, istakao je kako će i danas, nakon desetina korespodencija, uputiti pisma Ruskoj Federaciji, ambasadama i svima gdje misle da na legalan način mogu doći do vakcina “imajući u vidu da državna vlast ne radi svoj posao”.

Dodao je i to kako je danas od 550 kreveta u bolničkim kapacitetima Covid odjela hospitalizovano 345, od čega je 120 u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” što pokazuje da su njihovi kapaciteti već premašeni.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.