4.3.2021. 13:42
0
Skupštinskoj većini u Goraždu sporno mišljenje OHR-a, opozicija najavljuje krivične prijave
Nakon pisma Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u kojem je iznio mišljenje da su smjene u skupštinskom rukovodstvu i MUP-u BPK Goražde ništavne u ovom gradu je počeo sastanak predstavnika stranaka koje čine parlamentarnu većinu. Prema informacijama Patrie u većini su nezadovoljni Inzkovim odnosom jer smatraju da je u slučaju Tuzle i Goražda primjenio različite aršine.

U Tuzli izgleda važe partijski, a u Goraždu vitalni nacionalni interesi, prevod je pisma Visokog predstavnika u BiH.

Od predstavnika većine niko nije želio prejudicirati ishod sastanka. Međutim Patria saznaje da bi skupštinska većina mogla pisati Inzku jer smatraju da je mišljenje donio na bazi jednostranih informacija. Ranije tokom dana se oglasio dopredsjedavajući Skupštine BPK Goražde Edim Fejzić (Goraždanska priča) sa tvrdnjom da Inzko ništa nije poništio i da već godinama ne koristi bonske ovlasti.

Smijenjena predsjednica Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović (Liberalna stranka) najavljuje nastavak borbe koji podrazumijeva i podnošenje krivičnih prijava.

-    Nema ovdje kolektivne odgovornosti. Krivci za nepoštivanje Ustava se znaju, to su dopredsjedavajući Fejzić koji nije mogao zakazati vanrednu sjednicu kada su izglasane smjene, zatim sekretar Skupštine Midhat Bašić i nezakonito imenovana predsjedavajuća Aida Sirbubalo (DF). Iza njih se elegantno sakrila premijerka Aida Obuća (SDA), za Patriju je izjavila Milović.

Najavila je da će u ponedjeljak doći na posao kao predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde. Smatra da parlamentarna većina ne treba provoditi silu i da se BPK Goražde treba vratiti u okvire ustavnog djelovanja jer sve ostalo može imati još teže posljedice. 

S aspekta Visokog predstavnika sporan je i budžet BPK Goražde koji bi trebalo ponovo izglasati na sjednici kojom bi predsjedavala Milović. Podsjetimo parlamentarna većina je uz Milović smijenila ministricu unutrašnjih poslova Nirzamu Rišljanin (Goraždanska priča) i dopredsjedavajuću Skupštine BPK Goražde Editu Velić (DF).
U Goraždu su i ranije ignorisali stavove Visokog predstavnika, ali i Ambasade SAD-a koji su upozoravali da policijski komesar u BPK Goražde ne treba biti smijenjen zbog političkih razloga. Visoki predstavnik nije reagovao nakon smjene,a ostaje da se vidi šta će uraditi ovog puta ukoliko njegovo mišljenje ne bude ispoštovano.


(Patria)

GorazdeOHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.