4.3.2021. 13:57
0
MCP BiH: U ovom mjesecu očekuju se vakcine AstraZeneca putem Covax-a
Ministarstvo civilnih poslova BiH danas je nakon sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje je usvojilo odluke kojima je otkočen proces nabavke vakcine za građane Bosne i Hercegovine saopćilo da se vakcine AstraZenece putem Covaxa-a očekuju ovog mjeseca.

"Odobren je Amandman na Ugovor o nabavi cjepiva - „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjeništvo BiH. Odobren je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da cjepivo AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od Covax-a koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech", navode iz MCP BiH. 

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja neizravnih poreza i povratu već plaćenih neizravnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane korona virusom  (COVID-19) kojom se omogućava da izravne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.

Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka cjepiva kupljenih u okviru COVAX mehanizma. Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18.09.2020.godine i tada je naručeno 1.232.000 doza cjepiva za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600$.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.