11.3.2021. 11:07
0
OHR: NSRS može razmatrati svako pitanje, ali o zatvaranju OHR-a odlučuje PIC
Narodna skupština Republike Srpske može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno, ali o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), napisano je to iz OHR-a na njihovom zvaničnom Twitter profilu.

Narodna skupština Republike Srpske može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno, ali o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), napisano je to iz OHR-a na njihovom zvaničnom Twitter profilu.

Podsjećaju da je upravo Upravni odbor PIC-a definirao preduvjete za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu takozvani Program 5 + 2, a između ostalog potrebna je i pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini.

Napominju da ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, odgovarajući na taj način na optužbe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika o tome da OHR nema ovlaštenja za neke odluke tog tijela međunarodne zajednice.

"Također, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske", zaključili su.

Dodik je jučer ponovio svoje dugogodišnje stavove o potrebi ukidanja Ureda visokog predstavnika (OHR), u obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici.

U Banjoj Luci jučer je održana sjednica NSRS-a na kojoj se razmatra samo jedna tačka dnevnog reda "Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH /Dejtonskog sporazuma/ u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika" i to na prijedlog Dodika.

Među zaključcima koje usvojilo to entitetsko zakonodavno tijelo poziva se, između ostaloga, na ukidanje OHR-a i prijeti "mirnim razlazom" Republike Srpske s Bosnom i Hercegovinom.

(FENA)

 
PICNSRSOHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.