17.3.2021. 11:59
0
Turković nakon sastanka sa Selakovićem: Vrijeme je da posjete budu intenzivnije
Interes obje zemlje je da gradimo odnose i radimo na povezivanju regiona. Smatramo da je važno da organizujemo zajedničke sjednice Vlade Srbije i VM BiH.
Ministrica vansjkih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković se danas obratila medijima nakon susreta sa kolegom iz Srbije, ministrom Nikolom Selakovićem, javlja N1.

“Ovo pokazuje opredijeljenost za unapređenje odnosa. Želim pozdraviti odluku Vlade Srbije za otvaranje konzulata u Pazaru što je korak ka razvijanju naše dobrosusjedske saradnje”, kazala je Turković i dodala:

“Također, želim da podsjetim da smo ponudili pomoć i pružili prema Novom Pazaru. Vrijeme je da posjete budu intenzivnije, tri sastanka do sada smo imali u relativno kratkom vremenu. Poslije devet godina nakon što nije bilo zvaničnog sastanka”.

Dodaje da je interes obje zemlje dobrosusjedski odnosi.

“Interes obje zemlje je da gradimo odnose i radimo na povezivanju regiona. Smatramo da je važno da organizujemo zajedničke sjednice Vlade Srbije i VM BiH”.

“Važno je da dvije delegacije organizuju zajedničke sastanke i rade na rješavanju pitanja. Ne mogu se riješiti jednim sastankom, ali mogu dugim radom komisije. Država je formirala novi saziv državne komisije za granice i očekujemo novi pristupu rješenja problema granica”.

Država će donijeti odluku u vezi sa izgradnjom hidrocentrale, dodala je.

“Kada je najavljena izgradnja Hidrocentrale shodno našim viđenjima, smatramo da je to nadležnost BiH, ne isključujemo stavove entiteta ali država ulazi u međunarodne ugovore i odnose. Ugovorni odnosi su dobri, imamo preko 85 potpisanih sporazuma iz raznih oblasti.

Ono što je bitno jeste izgradnja autoputa Sarajevo – Beogradi i revitalizacija željezničkog saobraćaja između naših dvije zemlje. Naše opredijeljenje jeste jačanje saradnja regiona, pod okriljem Berlinskog procesa i voljni smo posmatrati sve inicijative u tom pravcu”.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.